NASA Türkiye'yi Uyardı

NASA Kar Uzmanı Dr. Thomas Painter, küresel ısınma sebebiyle Türkiye’ye az kar, çok yağmur yağacağını belirtti.

19.01.2018-10:10 - (Son Güncelleme: 19.01.2018-10:01)

Habertürk Gazetesi'nden Nalan Koçak'ın haberine bakılırsa Dr. Thomas Painter, çok da olumlu olmayan bir iklim açıklamasında bulundu. NASA'nın kar uzmanının Türkiye’ye yönelik uyarıları şu şekilde:

Geçen sene Türkiye için son 44 senenin en kurak yılıydı. Daha çok kuraklık yaşayacağız fakat kuraklığın ardından birdenbire aşırı yağış yaşanacak.

İklim değişikliği sebebiyle kurak dönemleriniz daha da sıcak geçiyor, sonuçta kuraklık daha şiddetli yaşanıyor. Sistem şöyle işliyor: Hava daha sıcak, daha fazla su buharlaşıyor ancak yağmur olarak geri dönmüyor. Türkiye’deki şu anki yağış durumu aslında Batı Amerika’dakine çok yakın.

Gerçekte ana su kaynağı kardır. Kar birikerek su deposu işlevi görür. Hava durumunda değişiklik meydana geldiği zaman eriyerek devreye girer. Baraj mantığıyla aynı. Ancak küresel ısınmada ortaya çıkan sorun şu: Yağış ne kadar sıcak bir havada düşerse, daha çok yağmur formunda yağıyor. Yani kar yerine daha çok yağmur yağıyor ve çok önemli bir su deposu kaybediliyor. Çünkü yağmur yağar yağmaz hemen akıp gidiyor, kar gibi mesela dağlarda yığılarak birikmiyor. Yağmur suyu nehirleri besliyor evet ya da barajlarda birikiyor. Fakat bir su deposu aracınızı (yani karı) kaybettiğiniz için barajların da biriktirme kapasitesi geçiliyor ve daha fazla sele neden oluyor. Sonuçta su kaynaklarınız azalıyor. Buna karşı “Daha çok baraj üretelim” önerisi yapılıyor ancak ABD’de baraj yapılabilecek yer hemen hemen kalmadı.

Çok basit, buzulları olmayan bir ülkeyseniz suyunuzu kaybedersiniz ve bir süre sonra komşunuza su istemek için gidersiniz. Komşum suyu birkaç kez paylaşır ama sonra emin olun kaynaklarının tümünü vermek istemez. Böylesine bir su sıkıntısı siyasi mücadelelere hatta savaşlara sebep olur. İlerleyen yüzyılda savaşların ana sebebi temiz su olacak.

Son Dakika Yaşam Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal