Nargile Şişelerindeki Sağlık Uyarılarının Esasları Belirlendi

Resimli sağlık uyarılarının tütünlü ürünlerin paketleri üzerindeki alanının yüzde 85'e çıkarılmasının sonrasında, nargile şişeleriyle ilgili usul ve esasları da tekrar hazırlandı.

19.02.2020-10:52 - (Son Güncelleme: 19.02.2020-10:55) Nargile Şişelerindeki Sağlık Uyarılarının Esasları Belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığının konuyla ilgili tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya girdi.

Tebliğ, Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kararlarına dayanılarak düzenlendi. Yönetmelikle, Türkiye'de pazara sunulan tütün ürünlerinin paketlerinde, ön ve arka yüzlerinde yüzde 65 oranında yapılan birleşik (resimli) sağlık uyarısı mesajlarının olduğu alan yüzde 85 olmuştu.

Buna bakıldığında, sunum esnasında nargile şişeleri üstünde tebliğle belirlenen usul ve esaslar içerisinde sağlık uyarılarının olması mecburi olacak.

UYARILAR SABİT VE SİLİNMEZ OLACAK

Sağlık uyarıları, karton üzerine ofset baskı, polivinil klorür (PVC) tabaka veya PVC boru üzerine serigrafi, yapıştırma veya tampon baskı şeklinde yapılacabilecek. Uyarılar sabit ve silinemez özellikte basılacak.

Sağlık uyarılarının basımı için asgari zaruriyeti "dört renk/mavi-kırmızı-sarı-siyah (CMYK)" olarak belirlendi. Uyarı ölçüleri, 5'er santimetre kesim payı ile beraber, silindirik biçimli uyarıda asgari brüt 365 x 250 mm, konik biçimli uyarıda ise asgari brüt 360x217 milimetre olacak.

Nargile şişeleri üstüne koyulacak sağlık uyarıları ve bu uyaların kesim ölçüleri Bakanlığın internet sayfasında paylaşılacak ve elektronik ortamda Bakanlık aracılığıyla gerçekleştirilecek. Bu uyarıların, içinde barındırdıkları metinsel veya görsel faktörün formatı, orantıları, renkleri ve grafiksel bütünlükleri sabit kalacak.
Sağlık uyarılarından her biri nargile şişeleri üzerinde dönüşümlü bir şekilde kullanılacak. Sağlık uyarılarının nargile şişeleri üzerine uygulanmasından iş yerlerindeki Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi sahibi yükümlü olacak.

Bildiride karar olmayan durumlarda Bakanlıkça yapılan diğer düzenlemelerde bulunan genel kararlar yürütülecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal