Muş'ta 11 Milyon Yıllık Fosil

Muş'un Varto ilçesinde yapılan arazi araştırmaları esnasında deniz canlılarına ait yaklaşık 11 milyon yıllık fosillere ulaşıldı.

22.03.2019-20:41 - (Son Güncelleme: 22.03.2019-20:26) Muş'ta 11 Milyon Yıllık Fosil

Varto'nun Yedikavak bölgesinde karların erimesiyle ortaya çıkan fosilleri fark eden vatandaşlar, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) ile iletişime geçti.

11 MİLYON YIL

Vatandaşların çağrısı üzerine bölgeye gelen MŞÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Ertan Öncel ile araştırma ekibi bölgede inceleme başlattı. Yapılan araştırmalar üzerine bölgedeki fosillerin Muş Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait olduğunu belirleyen ekipler, aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları araştırmalar neticesinde fosillerin yaklaşık 11 milyon yıllık olduğu tespit edildi. 

"ENVANTERE KAYDEDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Fosillerin bir kısmının Muş Alparaslan Üniversitesi'nde oluşturmayı planladıkları bir müzede saklanacağını ifade eden Dölek, “Fosiller, üniversitede oluşturmayı düşündüğümüz bir küçük tabiat varlıkları müzesi veya sergisi gibi alanda bir kısmı depolanacak bir kısmı da olduğu yerde koruma altına alınacak. Envantere kaydedilmesini istiyoruz. Önemli olan bunların olduğu yerde doğal ortamlarında koruma altına alınması. Biz, bununla ilgili çalışma yaparak, bu tür kayıtlar alarak en azından kayıt altında olması ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinde farklı yerlerinde bulunan bilim adamlarının bunlardan haberdar olmasını, onlardan gelecek teklif ve önerilerle birlikte ortak projelerle Anadolu'nun jeolojik tarihine ışık tutmayı, bir katkı sunmayı umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın. 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal