MİT Tırlarının Durdurulmasını FETÖ'nün Organize Ettiği Tescillendi

FETÖ elebaşı Gülen'in emriyle, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe teşebbüsünden önce örgütün yaptığı son operasyon olarak arşivlerde kaydedilen MİT tırlarının durdurulması olayını organize edenlerin cezaları belli oldu

29.06.2019-12:34 - (Son Güncelleme: 29.06.2019-12:20)

Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen, 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay'ın Kırıkhan ilçesi ve 19 Ocak 2014 tarihinde Adana'nın Ceyhan ilçesinde MİT'e ait araçları durdurarak arama yapan değişik rütbedeki askerler ile savcıların yargılandığı dava, 2015 senesinin Ekim ayında başlamıştı. Gizlilik kararı verilmesi sebebiyle kapalı görülen duruşmalardan sonra 54 sanığa ilişkin karar belli oldu.

Sanıkların, eylemleri örgütsel talimatla düzenlediği sonucuna varan mahkeme heyeti, bu eylemlerin, devletin gizli belgelerini temin ve açıklama suçunu oluşturduğu yönünde karar verdi.

MİT tırlarının durdurulması olayının başındaki eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık hakkında 22 yıl 6 ay, eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu hakkında 20 yıl, eski özel yetkili Adana Savcısı Aziz Takçı hakkında 26 yıl hapis cezası verilirken eski özel yetkili Adana Savcısı Özcan Şişman 17 yıl 3 ay, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay 20 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Soruşturma aşamasında hazırlanan iddianamelerde, MİT tırlarının durdurulmasına kadar gelen süreç de ortaya çıktı.

Bu doğrultuda, MİT'e ait tır, 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay'ın Kırıkhan bölgesinde, özel yetkili eski savcı Özcan Şişman ve jandarma elemanlarıyla durduruldu. Burada tırın içerisinden görüntü alınamayınca yeni bir operasyonla 19 Ocak 2014 tarihinde bu defa özel yetkili eski savcı Aziz Takçı ve jandarma yetkilileri tarafından MİT'e ait başka bir tır Adana'nın Ceyhan ilçesinde durdurularak arandı.

FETÖ kumpasıyla eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu'nun, "bir tutuklunun hürriyetini kısıtladığı" iddiasıyla açılan soruşturma sonrası terfisi engellenmiş ve yerine MİT tırlarını durduran Hamza Celepoğlu general olarak gelmişti.

FETÖ'nün darbe teşebbüsünden önce örgütün önemli çalışmalarından sayılan MİT tırlarının durdurulması olayı, işte bu yolla terfi eden eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun emriyle düzenlendi.

EMRİ BAĞRIYANIK VERDİ  

Tutuklu eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, emrindeki FETÖ üyesi savcılara MİT tırlarının durdurulması emrini verdi. Bağrıyanık'ın ayrıca ByLock kullanıcısı olduğu tespit edildi.

Tırları durduran özel yetkili eski savcı Özcan Şişman'ın da FETÖ'ye mensup olduğu ve ByLock kullandığı belirlendi. Meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Şişman'ın, 2013 yılındaki Reyhanlı saldırısına da istihbarat gelmesine karşın MİT'i suçlamak için göz yumduğu tespit edildi.

Jandarma elemanlarıyla 19 Ocak'ta MİT tırlarını durduran ve aramayı kendisi gerçekleştiren eski savcı Aziz Takçı da tutuklandı. Takçı'nın ByLock kullandığı belirlendi.

Tırların durdurulmasında önemli bir rol oynayan bir başka isim olan eski Adana Jandarma Alay Komutanı Özkan Çokay'ın da FETÖ'nün toplantılarına katılım sağladığı bazı ifadelerle gün yüzüne çıkmış oldu.

 

''TALİMATI BİZZAT GÜLEN VERDİ''   

Jandarma görevlilerinin bağlı olduğu "sivil imamlar"dan Hasan Bektaş'a ilişkin iddianamede "FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinden olan ve başka FETÖ dosyasından tutuklu bulunan örgütün üst düzey yöneticisi durumundaki bir kişinin tanıklığına başvurulduğu, bu tanığın, 'MİT tırlarının durdurulması emrini, Pensilvanya'da yüz yüze görüştüğüm Fetullah Gülen bizzat verdi. Gülen, her türlü çalışmanın yapılması, tırların durdurularak görüntülerinin kayda alınması ve çarşaf çarşaf yayınlatılması talimatını verdi.' şeklinde beyanda bulunduğu" aktarıldı.

Söz konusu iddianamelerde, "Sanıkların tırların durdurulmasından bir saat önce olay yerine çağırdıkları basın üyeleri aracılığıyla olayı canlı olarak tüm dünyaya duyurdukları ve FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü lideri Fetullah Gülen'in talimatı kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni teröre destek veren ülke konumuna sokmaya çalıştıkları, böylelikle devlet sırrını casusluk amacıyla temin ederek ifşa ettikleri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal düzenini hedef aldıkları" tespitleri aktarıldı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal