Milletvekilleri Meclis'teki Turuncu Koltukların Rengini Değiştirilmesini İstiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ceylan derisi turuncu koltukları bir defa daha gündemde. Vekiller turuncu rengin tansiyonu artırdığı iddiası ile rengin değiştirilmesini istiyor.

22.07.2019-11:02 - (Son Güncelleme: 22.07.2019-11:02) Milletvekilleri Meclis'teki Turuncu Koltukların Rengini Değiştirilmesini İstiyor

Yasama faaliyetlerinin yapıldığı Meclis, geçmişten günümüze; yapısı, mimarisi, kullanılan eşyalarıyla kamuoyunun gündeminde yer almıştır.

Öyle ki; Meclis Genel Kurulu'na monte edilen ceylan derisi turuncu renkli koltuklar, ilk takıldığı günlerde devlete maliyeti, dana mı-ceylan mı kullanıldığı bakımından çokça tartışılmıştı.

1998 YILI TUTANAKLARINDA KOLTUK KAVGASI

Hatta 15 Temmuz 1998 günü TBMM Genel Kurulu'nda tartışılan koltuklar için dönemin milletvekili Sebahattin Yıldız'ın; "Kamuoyunda günlerce ceylan derisi mi dana derisi mi olduğu tartışılan meşhur koltuklar var; tanesi, 1.700 dolara ithal edilen bu koltuklar için Meclis, Emlak Konuta KDV dahil 6 bin 149 dolar para vermiştir; anlayacağınız, 1 milyar 600 milyonun üstünde bir ödeme yapmıştır. Çöplüğünde ekmek toplayanlarının olduğu, memuru, işçisi, emeklisinin 'açız' diye sokağa çıktığı bir ülkede, hiçbir milletvekilinin, bu koltuklara gönül rahatlığıyla oturacağına ben inanamıyorum." sözleri tutanaklarda yer alıyor.

CHP'Lİ VEKİLİN SALDIRTIYOR TESPİTİ

Günümüze gelindiğinde de koltuğun gündemden düşmediği görülüyor. 2013 senesinde CHP Milletvekili Nurettin Demir, turuncu rengin milletvekillerini saldırmaya teşvik ettiği gerekçesiyle değiştirilmesini istedi. Demir, o dönem Meclis Başkanlığı'na verdiği çözüm önerisinde meseleyi şöyle özetledi; "Bilimsel araştırmaların da belirlediği gibi kırmızı ve turuncu tüm canlılarda şiddeti artıran bir renktir. Salona girer girmez, turuncu renkle karşılaşınca insan ister istemez 'Kime saldırayım' duygusuna kapılıyor. Genel Kurul Salonu’ndaki turuncu renk hakimiyeti yerine, bilimsel olarak gerçekleştirilecek çalışmaların neticesinde, yumuşak ve sakinleştiren renkler tercih edilmelidir."

VEKİLLER DEĞİŞSİN İSTİYOR

200 günde 64 gün çalışan vekillerin gündeminde, bir defa daha turuncu renkli ceylan derisi koltuklar var.

Turuncu rengin tansiyonu artırdığını söyleyen milletvekilleri bu sebeple koltukların değiştirilmesini talep etmesine karşın, bu istekleri kabul görmedi.

OYLAMA SİSTEMİ YENİLENECEK

Koltuklar aynı kalırken, 1996 senesinde kurulan elektronik oylama sistemi ve halıların altından geçen kablolar günümüz teknolojisiyle değiştirilecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal