Mevlüt Çavuşoğlu: 'Asya'da Dinamizmi Artıracağız'

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 24. dönem başkanlığına kabul edilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya içerisindeki dinamizmi artıracağız, dedi.

09.11.2019-16:31 - (Son Güncelleme: 09.11.2019-16:43)

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 24. dönem başkanlığına kabul edilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya içerisindeki dinamizmi artıracağız, dedi.

"ASYA'DA YENİ BİR İNİSİYATİF GELİŞTİRECEĞİZ"

Bölgede hızlı internete erişimin her birey için artırılmasını da önemsediklerini belirten Çavuşoğlu, bu amaçlara ulaşmak için gerekenleri şöyle sıraladı: "Bölge içerisindeki ulaştırmanın kuvvetlendirilmesi, bizleri uluslararası pazarlara ulaştırmayı sağlayacaktır. Kara yollarının, hızlı trenlerin ve demiryollarının bu açıdan bir an önce güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu iddialı hedefleri yerine getirebilmek için teşkilatın işleyişini daha etkili ve verimli hale getirmeliyiz. İtibarımız üzerine de odaklanmalıyız. Projelerimizde çalışırken daha sonuç odaklı, inovatif ve kapsamlı yöntemler benimsemeliyiz ki hedeflerimizi gerçekleştirebilelim. Bizim başkanlığımız boyunca gerçek bir reform sürecinin başlatılması ve etkili bir şekilde yürürlüğe konabilmesi için ve teşkilatın genel verimliliğini artırmak için elimizden geleni yapacağız."

‘SONUÇ ODAKLI, İNOVATİF VE KAPSAMLI YÖNTEMLER…’

Bakan Çavuşoğlu, Kazakistan'ı da sekreteryada daha da güçlendirmenin çok önemli olduğunu, bölgenin jeopolitik ve ekonomik açıdan öneme sahip olduğunu bildirdi.

Kıtanın genelinde de bunu itibarı yükseltmenin amaçları olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Üye başkanlığımız boyunca Asya'da yeni bir inisiyatif geliştireceğiz. Bu inisiyatif dahilinde, eğitim, ticaret, teknoloji, kültür, kültürel ve siyaset diyaloğunun artırılması gibi pek çok alanda çalışarak, Asya içerisindeki dinamizmi artırmayı amaçlıyoruz. D-8 gibi platformlarla ilişkilerimizi güçlendirerek, sinerji oluşturmak istiyoruz." dedi.

23. Dönem Başkanı Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Khusrav Neoziri, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'ye mükemmel ev sahipliği ve harika organizasyon için teşekkür etti. Toplantının başarılı geçmesini temenni eden Neoziri, yolsuzlukla mücadele ve kamu denetçiliği başta olmak üzere birçok vizyonu bulunan EİT'nin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

‘YÖN VEREBİLMEK İÇİN BAŞKA BİR FIRSATTIR’

Sekreteryanın EİT vizyon fonunun oluşturulması için çalıştığını ifade eden Neoziri, "EİT, desteklemek, fikir alışverişlerinde bulunmak ve yön verebilmek için başka bir fırsattır. EİT 2015 vizyonunda da öngörüldüğü üzere üye devletlerinin geleceği daha iyi planlaması için sürdürülebilir ekonomilere ihtiyaç var." dedi.

Neoziri, ticari anlaşmaların hayati önem taşıdığını, bölgesel ticareti artırmak için daha fazlasını yapmak gerektiğini belirtti. Afganistan'ın projelerine destek olduklarını, birtakım güçlükleri birlikte aşacaklarını vurgulayan Neoziri, "EİT toplantısının sonuçları, üye devletleri yeni iş birliği seviyesine taşıyacaktır. Bölgesel turizmi geliştirebiliriz." diye konuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal