Mehmet Ceyhan'dan Amip Açıklaması: Türkiye'de De Var

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ABD'de görülen beyin yiyen amipler ilgili açıklamalarda bulundu. Ceyhan yaptığı açıklamalarda, amipin insanlara sudan bulaştığını belirtti ve Türkiye'de de bazı amip türlerinin görüldüğünü aktardı.

08.07.2020-11:03 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-11:22) Mehmet Ceyhan'dan Amip Açıklaması: Türkiye'de De Var

Coronavirüs salgınından sonra ortaya çıkan her hastalık insanları tedirgin ederken, son olarak ABD'de bir kişinin 'naegleria fowleri' adlı tek hücreli amipin yol açtığı hastalığa yakalanarak, hayatını kaybetmesi, 'Beyin yiyen amipleri gündeme getirdi. ABD'deki ölümü değerlendiren Ceyhan, amiplerin birçok çeşidi olduğunu aktardı.

Amipleri 1 ila 9 günlük kuluçka sürelerinin olduğunu söyleyen Ceyhan, suya giren insanların burnundaki kokunun, sinirlerden beyne gittiğini belirtti. Hastalığın belirtileri ile ilgili açıklamalarda da bulunan uzman isim, ilk olarak; ateş, baş ağrısı, bulantı-kusma, birkaç gün içinde ise menenjite bağlı bulguların ortaya çıktığını ifade etti. Daha sonraki süreçte ise bilinç bulanıklığının arttığını kaydederek, bu safhanın ardından vakaların yüzde 100 ölüm ile sonuçlandığını aktardı.

Türkiye'de de bazı amip türlerinin görüldüğü ifade eden Ceyhan, "Güneydoğu'da görülen, bağırsakları etkileyen, bazen kana da geçip organları da etkileyen amip, bizde çok yaygın, özellikle yaz aylarında görülüyor. Ama dünyanın değişik bölgelerinde başka amipler de var. Bu amip de daha çok ABD'de görülen, uzun zamandır bilinen ve daha çok sudan insanlara buluşan bir amip. Beyin dokularını tutuyor, nadir vakalar şeklinde Amerika'da her sene görülüyor." ifadelerini kullandı.

"ERKEN TANI KONULDUĞUNDA TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIK"

2017 yılında Eskişehir'de amip vakasının rapor edildiğini hatırlatan Ceyhan, "Ayrıca özellikle veterinerlik fakültelerinin yaptığı çalışmalar var. Birçok ili kapsayan sularda bu etkenlerin araştırıldığı çalışmalarda da rapor edilmiş. Yani Türkiye'de de var; ama çok sık görülen bir hastalık değil. Olduğu zaman genellikle beyin zarları ve beyin dokusunu tutan; ama erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir hastalık. Sulardan bulaşıyor, henüz insandan insana bulaştığı belirtilmemiş." dedi.

"50 BİNİN ÜZERİNDE MUTASYON TARİF EDİLDİ"

Coronavirüsün geçirdiği mutasyonla da ilgili açıklamada bulunan Ceyhan, "Şu ana kadar 50 binin üzerinde mutasyon tarif edildi. Bu coronavirüsün en kötü tarafı. Çünkü bu şekilde sürekli yeni tipler oluşturarak bağışıklıktan kaçıyor. Burada da çok çeşitli, her gün dünyanın değişik yerlerinde mutasyonlar yayımlanıyor. En son ABD'de yeni bir mutant tipin insanlarda bulaşmaya başladığı, bunun orijinal virüse göre daha çok bulaşıcı olduğu, o nedenle eski virüsün yerini almasını beklediklerini; ama 'daha az öldürücüdür' demek için biraz daha beklemek gerektiğini yayımladılar." ifadelerini kullandı.

"BAĞIŞIKLIKLA DEĞİL MUTASYON İLE BİTECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Dünya genelinde coronavirüs ölüm oranında düşme olduğunu vurgulayan Ceyhan, "Bunun birçok nedeni olabilir; mutasyon da onlardan bir tanesi. Örneğin; yaşlıların daha çok korunup gençlerin hasta olması ölüm oranını düşürüyor. Bir diğeri test sayısının giderek dünyada artması. Onun dışında artık salgın ile mücadele şeklinde de tecrübe kazanıldı. Bunun dışında bir diğer şey de 'mutasyon araca etkin midir' diye. Bu çok sıkı şekilde dünyada takip ediliyor. Bir mutant virüs gelişebilir; fakat insandan insana bulaşıcı özelliği düşük olur, diğer virüsün yerini alamaz. Virüsün aynı zamanda şu andaki hastalık yapan orijinal virüsün yerini de alması lazım. Yerini almazsa çok fazla bir anlamı olmuyor. Bu insanlarda çoğalmaya devam ediyor. Bunun çoğalmasını bitirecek, onun yerini kendisi alacak, daha iyi davranan bir virüs mutasyonu lazım. Onun gelişmesini de bekliyoruz. Mutasyon konusunda ümitliyim, zamanını söylemek mümkün değil. Ama bu salgının aşıyla ya da toplumsal bağışıklıkla değil mutasyon ile biteceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal