Meclis'te İdam Yasası Hazırlığı!

Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, 81 sayfalık 'Türk Hukukunda Ölüm Cezası' başlıklı raporunu düzenlendi. Raporda Atatürk'e suikast teşebbüsünde bulunduğu için idam kararı alınan iki kişinin yer alması da ilgi çekti.

20.09.2020-12:38 - (Son Güncelleme: 20.09.2020-12:42) Meclis'te İdam Yasası Hazırlığı!

Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tekrar gündeme getirdiği idam cezasıyla ilgili, 'Türk Hukukunda Ölüm Cezası' başlıklı 81 sayfalık bir rapor oluşturdu. Hazırlana raporda, ölüm cezasının Türkiye Cumhuriyeti anayasaları ve yasalarındaki seyri değerlendirdi. Raporda Mustafa Kemal Atatürk'e suikast teşebbüsü sebebiyle 2 şahıs ile ilgili 12 Ocak 1928 tarihinde onay verilen idam kararı ile İzmir'de Teğmen Kubilay'ın başının kesilerek bayrak direğine takılmasının yer aldığı isyan teşebbüsü sebebiyle 2 Şubat 1931'de 28 şahsın idamıyla ilgili onay kararı ilgi çekti.

Milliyet'in haberine göre; ölüm cezasının uluslararası kanunlardaki yeri, Türkiye'nin tarafı olduğu sözleşmeler kapsamında masaya yatırıldı ve idamın kaldırılma dönemini değerlendirdi. Rapora bakıldığında, Türk kanununda ilk ölüm cezası, 29 Nisan 1920 tarihli 'Hıyaneti Vataniye Kanunu'nda 'Bilfiil hıyaneti vataniyede bulunanlar salben (asılarak) idam olunur ifadesiyle' yer aldı.

2004 YILINDA UYGULAMADAN KALKTI

İlk çıkarıldığı 1 Mart 1926 tarihinde günümüze dek değiştirilerek gelen Türk Ceza Kanunu'nun ilk halinde 14 maddede idam cezası beklendi. Seneler içinde idam cezasıyla ilgili kararlar genişletilerek 28 maddeye kadar yükseldi. 26 Eylül 2004 yılında da 1926 tarihli TCK uygulamadan kaldırıldı.

EN FAZLA İDAM ASKERİ REJİM DÖNEMLERİNDE

Net ölüm cezalarının uygulanmasına karar verme görevi 1924, 1961 ve 1982 anayasalarıyla Meclis'e verildi. Özel af yetkisi de olan TBMM, 1984 yılından itibaren hiçbir ölüm cezasının infazını onay vermedi.

Raporda idamların askeri rejim süreçleri ve siyasi saiklerle gerçekleştirdiği, '1984'ten sonra, mahkemelerce verilen ölüm cezalarına karşı Meclis, verilen ölüm cezalarının infaz edilmemesi yönünde bir eğilim göstermiş ve ölüm cezalarının infazına yönelik kanun çıkarılmamıştır. 1984 öncesi döneme bakıldığında da ölüm cezasının en çok, ülkede yaşanan askeri rejim dönemlerinde ve siyasi saiklerle infaz edildiği görülmektedir' ifadeleriyle belirtildi.

ATATÜRK AYRINTISI

Raporda, Meclis'in ölüm cezasının uygulanmasıyla ilgili hükümleri ve kabul ettiği kanunlar da bir bir sıralandı. Verilere bakıldığında, Meclis ilk idam onayını 21 Ekim 1920 tarihinde verdi. Maden Bidayet Mahkemesi aracılığıyla 2 kişi ile ilgili onaylanan idam hükmünün gerekçesi, 'Hiyaneti Vataniye' olarak kaydedildi.

Meclis'in onay verdiği idamların gerekçeleri, 'Vatana ihanet, düşman tarafına geçme, gasp, öldürme, işkence ile öldürme, ırza geçme şeklinde' olarak sıralandı. Raporda Atatürk'e suikast teşebbüsü sebebiyle 2 kişi ile ilgili 12 Ocak 1928 yılında onay verilen idam kararı ve İzmir'de Teğmen Kubilay'ın başının kesilerek bayrak direğine takılmasını barındıran isyan teşebbüsü sebebiyle 2 Şubat 1931 tarihinde 28 şahsın idamıyla ilgili onay hükmü ilgi çekti.

Adnan Menderes ve 2 bakanla ilgili Yüksek Adalet Divanı'nın, 'anayasayı ihlal' gerekçesiyle verdiği idam hükmü ile 15 Eylül 1961'de Milli Birlik Komitesi kabulü de raporda yer aldı.

TBMM, son idam onayını 4 Ekim 1984 yılında İlyas Has isimli şahsa yönelik olarak 'anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs' gerekçesiyle verdi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal