MEB'den Danıştay'a Andımız İtirazı: Faşizm ve Komünizmde Olan Bir Uygulama!

Danıştay'ın Andımız'ın okullarda yeniden okutulması doğrultusundaki kararına Milli Eğitim Bakanlığı bir dilekçe ile itiraz etti. Bakanlık dilekçesinde Andımız için "Faşizm ve Komünizmde görülen bir uygulama" dedi.

12.11.2018-10:55 - (Son Güncelleme: 12.11.2018-10:58)

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andı'nın yeniden okullarda okutulması doğrultusundaki kararına dönük itiraz dilekçesini Danıştay'a verdi. MEB, Andımız'ı komünizm ve faşizmde olan çağ dışı uygulama olarak niteledi.

"ÇAĞDIŞI BİR YAKLAŞIM"

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin aktardığına göre, dilekçede şöyle yazıyor: "Türkler kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç varan topluluktur. Türkiye Cumhuriyet'ini kuran kadro zaten gecikmiş olan süreci süratlendirmek için yoğun uğraş harcamıştır. Özellikle 30'lu senelerde benimsenen politika, artık toprak bütünlüğünü garanti altına alan bir devletin milli bütünlüğünü de tesis etmesiydi. Öğrenci Andı da bu hedefle benimsenmiş ve ilkokullarda okutulmaya başlanmıştır. Ulus bilincine geç varan bir toplumda bu tür sembol ve ritüellerin kullanılarak, ortak bir milli kimlik kurulmaya çalışılması anlaşılabilir bir haldir. Fakat 2023 senesinde yüzüncü senesini tamamlayacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nde toplumun zaten bir milli kimlik kazanmış olduğunu kabul etmek lazım. Yani Öğrenci Andı işlevselliğini yitirmiştir. Durum bu şekildeyken 21. yüzyıl Türkiye'sinde 30'lu senelerin ritüellerini benimsemek anakronik (çağdışı) bir yaklaşım olur."

"GEREK FAŞİZM GEREKSE KOMÜNİZMDE GÖRÜLMEKTE"

Andımız'ın 1900'lü senelerin ilk yarısında yaygın olarak tercih edilen uygulamalardan bir tanesi olduğunu ve askeri ağırlıklı rejimlerde görüldüğünü ifade eden MEB, "Gerek faşizm gerekse komünizm bu ve benzeri uygulamaları çokça kullanmıştır. Bunun bir yansıması olarak da okullarda da kullanılmaya başlanmıştır. Bu aynı zamanda okulların ideolojikleşmesi ve askerileşmesi manasına gelir. Oysa günümüzde bu yaklaşım terk edilmiştir. Okullarımızda açıkça hiçbir ideoloji savunulmamaktadır, askeri bir disiplin uygulaması da yoktur" dedi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal