Marmaris'te Alçak Uçuş Yapan Uçağın Sırrı Çözüldü!

Marmaris'te alçak uçuş yapan ve tedirginlik yaratan uçağın ne olduğu belli oldu. Gizemli uçak Türkiye'nin jeolojik maden haritasını çıkarıyormuş.

08.10.2018-17:27 - (Son Güncelleme: 08.10.2018-17:21) Marmaris'te Alçak Uçuş Yapan Uçağın Sırrı Çözüldü!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2017’de Türkiye’nin maden haritalarının düzenlenmesi için ihale açtı. İki uçakla Türkiye’nin bütün yüz ölçümü ile karasuları da dahil 1 milyon 200 bin kilometrekarenin havadan taranmasını içeren ihaleyi, uzun senelerdir gökyüzünden fotoğraflama ve haritalama hizmeti sağlayan EMİ Grubu kazandı.

Geçen ocak ayında Foto Havacılık firmasının işletmesinde iki tane tek motorlu Cessna Grand Caravan türü uçak Türkiye’ye getirildi. Bu uçakların kuyruk ve kanat uçlarına madenleri havadan belirleyebilen özel antenler yerleştirildi.

MTA MÜHENDİSİ İLE UÇULUYOR

İhale çerçevesinde devam eden çalışmaların detayları da öğrenildi. Buna göre; her bölge için düzenlenen özel haritaya göre uçuş planlaması gerçekleştiriliyor. NOTAM ismi verilen izin ile o bölge ’havadan jeolojik ölçüm’ için diğer hava araçlarının geçişine kapatılıyor. İki pilottan meydana gelen uçuş birimi, 1’er kilometrelik aralarla rota çizerek bölgeyi tarıyor. Uçuşlar yerden 150 metre yüksekte yapılıyor.

Eğer toprak altında maden bulunuyorsa, cihazlar belirleyerek bölgeyi işaretliyor. Cihazların aldığı sinyaller, MTA’nın jeofizik mühendisi tarafından kayıt altına alınıyor. Bu detaylar Ankara’da MTA’ya götürülerek analiz ediliyor.

İKİNCİ AŞAMA HELİKOPTER UÇUŞU

Uçuşlarına bu sene başlayan EMI Grubu ve Foto Havacılık, Türkiye’nin dörtte birlik kısmında havadan maden arama işlemlerini bitirdi. Projenin gelecek sene bitirilmesi amaçlanıyor. İkinci kısımda ise maden olan bölgelerde özel teçhizat taşıyan helikopterler uçarak daha ayrıntılı hava analizleri gerçekleştirilecek.

Dünyada 1930’lardan beri havadan uçakla maden arama çalışmaları yürütülüyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal