Marmara İçin Kritik Uyarı; Beklenen Deprem Tsunami Tehlikesi Taşıyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, 30 Kasım tarihinde yaşanan 4,1 şiddetindeki Yalova depreminin, beklenen büyük Marmara depremi öncesi yöneticiler ve vatandaşlar için uyarı niteliğinde olduğunu ifade etti.

04.12.2018-13:17 - (Son Güncelleme: 04.12.2018-15:37)

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, 30 Kasım tarihinde yaşanan 4,1 şiddetindeki Yalova depreminin, beklenen büyük Marmara depremi öncesi yöneticiler ve vatandaşlar için uyarı niteliğinde olduğunu ifade etti. Er, beklenen Marmara depreminin İtalya'dan bile hissedilebileceğini belirtti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, 30 Kasım tarihinde yaşann 4,1 şiddetindeki Yalova-Çınarcık merkezli depremden sonra beklenen depremle alakalı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Er, 'Yalova'da olan 4,1 şiddetindeki deprem aslında münferit bir depremdir. Fakat bu deprem o bölgedeki faylarda bir rahatlamaya neden olmamıştır' dedi. Deprem bölgesindeki gerilimin bir başka bölgeye taşındığına vurgu yapan Er, 'Bu taşınma yeni bölgedeki gerilimi yükseltti. 4,1 şiddetindeki bir deprem hiçbir depremin öncüsü veya artçısı değildir, bu depremi bir uyarı niteliğinde düşünmemiz lazım' dedi.

BÜYÜK DEPREMLER 150 YILLIK PERİYODLARLA TEKRARLANIYOR

Yapılan çalışmalarda büyük depremlerin 150 senelik periyotlarda tekrarladığını ifade eden Er, 'Bu periyoda göre biz Bursa'da bugün yarın büyük bir deprem bekliyoruz. Kısa süredeki 4,1 büyüklüğündeki depremi göz önüne alarak yerel idareciler dikkatli ve uyanık olmalıdır. Bir yerde kentsel dönüşüm yapıyorsanız, plan değişikliğine gidiyorsanız fay hattı sizi engelliyor. Başka hiçbir konuda biz fay hatlarını ciddiye almış değiliz. 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek olan bir yönetmelik var. O yönetmelik ne yazık ki bilimsel verilere uygun değil. Sadece Amerika'nın bazı eyaletlerinde kabul edilen, Avrupa'da kabul görmeyen deprem yönetmeliği ülkemizde yürürlüğe girecek. Bu yönetmelik problemlere çözüm olamayacak, tam aksine problemleri daha da artıracaktır' dedi.

TSUNAMİ SÖZ KONUSU

Yakın zamanda olması beklenen büyük Marmara depreminin deniz merkezli olduğunda tsunami tehlikesi dahi taşıdığına vurgu yapan Er, 'Eğer beklenen Marmara depremi 7,5 şiddetinde olur ve fay tek seferde kırılırsa, bundan bırakın çevre illerin etkilenmesini Yunanistan, Bulgaristan, Avusturya, hatta İtalya'ya kadar bu deprem hissedilir. Böyle bir depremde tsunami tehlikesi de var. Gevşek, kötü zemine inşa edilmiş evlerde oturan insanların tamamı bu depremden olumsuz etkilenir' şeklinde konuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal