Marketlerde Bez ve File Torba Zorunlu Hale Geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, marketlerde bez ve file torba uygulamasını zorunlu hale getireceklerini açıkladı.

12.01.2019-14:48 - (Son Güncelleme: 12.01.2019-15:10) Marketlerde Bez ve File Torba Zorunlu Hale Geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İnsanlarımız bez poşetlere, filelere erişimini rahatlatmak için bütün marketlerimizde bez ve file uygulamasını mecburi duruma getiriyoruz. Ücreti mukabilinde ve kampanyalar çerçevesinde marketlerimiz vatandaşlarımıza hem bez hem de file uygulamasını verecekler" dedi. Bakan Kurum, poşet kullanımının geride bıraktığımız senenin ilk 10 gününe oranla yüzde 60-65 oranında azaldığını ifade etti.

Balıkesir Valiliği'nde gazetecilere açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, poşet kullanımındaki azalmaya dikkat çekti. Bakan Kurum mesele hakkında şunları ifade etti:

HEDEFİMİZ 20 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLAMAK

"Biliyorsunuz plastik poşetler ile alakalı bir kanun kapsamında bir uygulama yapıyoruz ve Ocak 2019 itibariyle artık plastik poşetlerimiz paralı duruma geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Bakanlığımız tarafından yürütülen 'Sıfır Atık' projemiz var. Sıfır Atık projemiz çerçevesinde 11 bin 800 kamu kurum ve kuruluşlarında uygulamaya geçtik. İkinci 100 günlük eylem planlarımız kapsamında 13 bin kuruluşa bu sayıyı ulaştıracağız. Bu sayede 2023 senesindeki amacımız 100 bin kişiye direkt istihdam sağlamak ve senelik 20 milyar lira tasarruf yapmak.

POŞETLERDE ÇEVRECİ SLOGANLAR OLACAK

Bu proje çerçevesinde poşet uygulaması ile alakalı geride bıraktığımız günlerde bir yönetmelik çıkardık. Bu yönetmelik kapsamında poşetlerin bir tarafında çevreci sloganlar olacak diğer tarafında da yüzün alanının yüzde 20'sini geçmeyecek biçimde şirketler reklam verebilecekler.

TÜM MARKETLERDE BEZ VE FİLE UYGULAMASI ZORUNLU OLACAK

Diğer yandan insanlarımızın bez poşetlere, filelere erişimini rahatlatmak için da bütün marketlerimizde bez ve file uygulamasını mecburi duruma getiriyoruz. Ücreti mukabilinde ve kampanyalar çerçevesinde marketlerimiz insanlarımıza hem bez hem de file uygulamasını verecekler. Ocak ayının ilk 10 gününe baktığımız zaman gıda perakendecilerinden aldığımız veriye oranla geçen yılın ilk 10 gününe oranla yaklaşık yüzde 60-65 oranında azalmış halde. Bu sayede 3 bin 500 ton plastiği de kullanmamış oluyoruz. Bu bizim için çok sevindirici. Buradan bütün belediye başkanlarımıza uygulamaya yardım verdikleri için teşekkür ediyorum."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal