Mahkeme, Bilgi Saklayan İşçinin Kovulmasını Haklı Buldu

Bilgi sakladığı gerekçesi ile işten atılan kişi işe iade talebi ile mahkemeye gitti. Mahkeme ise davalı tarafı haklı bularak emsal bir karara imza attı.

15.04.2019-15:21 - (Son Güncelleme: 15.04.2019-15:23) Mahkeme, Bilgi Saklayan İşçinin Kovulmasını Haklı Buldu

Karıştığı adli bir olaydan sebeple aldığı denetimli serbestlik cezasını işverenden gizleyen işçi, işten çıkarıldı. İş Mahkemesi'nde dava açan işçi, işe iadesini talep etti. Davalı işveren ise davacı hakkında 'kullanmak için uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın almak, kabul etmek ya da bulundurmak' şüphesiyle soruşturma geçirdiğinin belirlendiğini söyledi.

Kamu davasının ertelenmesine yönelik kararın olmasına karşın davacının yanlış beyanda bulunarak işvereni yanıltması nedeni ile iş akdinin haklı sebeple feshedildiğini beyanla davanın reddini savundu.

Mahkeme, taraflar arasında imzalanan sözleşmenin esasında ahlak ve iyi niyet kuralları geçerli olduğuna dikkat çekerek davayı kabul etmedi. Davacının istinaf başvurusunu görüşen Bölge Adliye Mahkemesi, işçiyi haklı buldu. Kararda, "İşveren tarafından düzenlenmesi talep edilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Kaydı Formunda olan 'Hakkınızda verilmiş mahkumiyet hükmü (ertelenmiş, paraya çevrilmiş, hükmün duyurulmasının geriye bırakılması dahil ) ya da devam eden ceza davası var mı?' sorularına hayır yanıtı vermiş ise de ilgili formun ise taraflar arasındaki iş sözleşmesi sürerken yapıldığı anlaşılmaktadır.

Öte taraftan, ilgili formda olan sorular ile davacı hakkında verilmiş bir mahkumiyet hükmü ya da yargılama olup olmadığı öğrenilmek istenmiştir. Numarası bildirilen 'kamu davasının açılmasının ertelenmesi' kararı niteliği itibari ile mahkumiyet hükmü değildir. Anılan suç ile alakalı davacı hakkında ceza davası açılmamıştır. 4857 Sayılı Kanunun 25/II-a bendi şartları oluşmadığından işveren tarafından gerçekleştirilen feshin haklı sebeb dayandığı doğrultusundaki mahkeme kabulü isabetsizdir gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir." denildi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal