Madde Madde İstanbul'daki Seçimde Yapılan Usulsüzlükler

İl Seçim Kurulu bugün AK Parti'nin ve MHP'nin YSK'ya yaptığı olağanüstü itiraza rağmen mazbatayı Ekrem İmamoğlu'na vererek bir skandala imza attı.

17.04.2019-18:55 - (Son Güncelleme: 17.04.2019-20:24)

31 Mart Yerel Seçimleri'nin üstünden 17 gün geçmesine rağmen İstanbul seçimlerine düşen usulsüzlük gölgesi aydınlatılabilmiş değil.

YSK'YA BAŞVURULDU

AK Parti,birçok usulsüzlüğün tespit edilip belgelendiği İstanbul seçimlerinin ardından "tam hukuksuzluk" gerekçesiyle "iptali ve seçimin yenilenmesi" isteğiyle Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. 

3 BAVUL DOLUSU BELGE

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK'ya itirazı 3 bavul dolusu kanıt niteliğinde belge ile yaptı. Peki AK Parti'nin itirazı yaparken götürdüğü belgelerde ne vardı?

25 BİN EKSİK PUSULA

İstanbul'daki seçimlerde 25 bin seçmene, içinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının yer aldığı pusulanın verilmediği tespit edildi. Eksik pusulaların Büyükçekmece, Bakırköy ve Avcılar'da yoğun olduğu ifade edildi.

GEÇERSİZ OYLAR AK PARTİ LEHİNE

Sadece Büyükçekmece İlçesi'nde yapılan incelemelerde bu durumda olan 10 bine yakın kişi bulunduğuna ilişkin tespit tutanakları teslim edildi. Büyükçekmece'de bu kadar kaydırma varsa, diğerlerinde durum nedir sorusu akıllara takıldı.

OYLAR KAYDIRILDI

Maltepe 642, Büyükçekmece'de ise 284 sandıkta oyların birleştirme tutanaklarına aktarılması sırasında AK Parti'ye verilmiş binlerce oy başka partilere kaydırıldı. Skandalın ortaya çıkması ile birlikte seçim sonuçlarına düşen gölge arttı.

GEÇERSİZLER AK PARTİ ALEYHİNE

Sayılan geçersiz oyların yüzde 85.5'inin Binali Yıldırım'ın aleyhine olduğu tespit edildi. Geçersiz oyların sayılması ile birlikte iki aday arasındaki fark 27 binden  12 bine kadar indi.

19 BİN GÖREVLİNİN KAMUDAN OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ

62 bin 560 kişinin 19 bini kamu görevlilerinin arasından seçilmemiştir. Aralarında KHK ile ihraç edilmiş 12 kişi olduğu ise olayın boyutunu gözler önüne serdi.

HÜKÜMLÜLER OY KULLANMIŞ 

Türkiye'nin birçok cezaevinde hükümlü olanlar var. Yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 187 hükümlü kayıtlarda yer almış. Normal şartlar altında hükümlülerin oy kullanma hakkı bulunmuyor.

YSK OLAĞANÜSTÜ İTİRAZI KABUL EDERSE MAZBATA İPTAL EDİLECEK

Belgelerle kanıtlanmış ve artık iddia olmaktan çıkmış olan bu usulsüzlüklerle ilgili YSK'nın vereceği karar merak konusu. Ekrem İmamoğlu'na verilen bu mazbata YSK eğer AK Parti ve MHP'nin olağanüstü itirazını kabul ederse iptal edilecek. İl Seçim Kurulu'nun bu kararı, 'YSK'nın açıkladığı karardan sonra mazabatanın aldığı şekli herkes görecek' şeklinde yorumlara neden oldu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal