Kurban İçin Randevu Alınacak

Resmi Gazete’de yayımlanan 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’e göre kurban kesim yerlerinde randevu sistemiyle kurban kesilecek.

26.06.2020-13:07 - (Son Güncelleme: 26.06.2020-13:16) Kurban İçin Randevu Alınacak
Tebliğ kapsamında şehirlerde vali ya da görev vereceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında, müftülük, il ya da ilçe sağlık müdürlüğü, il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcisinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak.

KURBAN KESİM ELEMANI KURSU DÜZENLENECEK

İllerde gereksinimi karşılayacak sayıda ve kapasitede, kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri sağlanacak. Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik "Kurban Kesim Elemanı" kursu yapılacak.

İSTANBUL'A KURBANLIK HAYVAN GİRİŞLERİ 16 TEMMUZ'DAN İTİBAREN BAŞLAYACAK

Kurban satış alanları İstanbul'da bayramdan 15 gün, diğer şehirlerde ise 1 ay önce hazır olacak. Bu günden önce kurbanlık hayvan girişine müsaade edilmeyecek. İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri 16 Temmuz'da başlayacak.

Dini açıdan ve sağlık bakımından kurban olması uygun görülmeyen hayvanların gönderilmesine asla müsaade edilmeyecek, sevk işlemleri hayvan refahı mevzuatına uygun olarak gerçekleştirilecek.

Kurban satış alanlarında her satıcıdan hayvanların kurban olmaya uygun olduğuna ilişkin taahhütname alınacak, yapılan kontrollerde uygun olmayan hayvanların satış yerine getirildiğinin anlaşılması halinde X işareti koyulacak.

Kurban satış ve kesim alanları tespit edilen şartlar kapsamında değerlendirilecek, gerekli asgari koşulları yerine getirmeyen işletmelere yaptırımlar yapılacak.

KESİM YERLERİNDE RANDEVU SİSTEMİ UYGULANACAK

Kesimlerin daha düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, zaman kaybının ve karmaşanın engellenmesiyle coronavirüse yakalanma riskini en aza düşürmek için kesim alanlarında randevu sistemi uygulanacak.

Kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde fazla olmaması için gerekli önlemler alınacak.

Coronavirüs önlemleri çerçevesinde hayvan satış ve kesim yerlerinde en az 1,5 metre olacak biçimde fiziki mesafeye uyulacak, ağız ve burnu kapatacak biçimde maske takılacak.

Hayvan satış alanının çevresine insan kalabalığını engellemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar koyulacak.

Satış ve kesim alan yerlerinin girişleri ve alan içinde önceden belirlenen alanlara el antiseptiği yerleştirilecek.

Hayvan satış yerinde 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı birlikte) olacak biçimde kontrollü insan giriş yapılacak, giriş kapılarına ve uygun yerlerine Covid-19’dan korunma tedbirlerine ilişkin bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar koyulacak.

VATANDAŞLARIN ATEŞİ ÖLÇÜLECEK, TOKALAŞMA YOK

Satıcılar ve müşteriler kurban pazarlığında, ''tokalaşma'' yasak olacak.

Hayvan pazarları ve kesim alanlarına girerken satıcı ve vatandaşların ateşi kontrol edilecek, ateşi 38 derecenin üzerinde olanların girişlerine müsaade edilecek ve sağlık kuruluşlarına gönderilmeleri sağlanacak.

Müşteriler, hayvan satış yerinde uzun zaman kalmamaları için uyarılacak.

Hayvan satış yerinde kalabalık ve belirli yerlerde yoğunluk olmasını engellemek için uygun aralarında en az 2 metre olacak hayvan satış üniteleri yapılacak.

Her hayvan satış ünitesinin uygun yerinde el antiseptiği veya hijyeni sağlayacak uygunlukta kolonya yerleştirilecek ve alan içerisindeki ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar yapılacak, sürekli sıvı sabun ve kağıt havlu koyulacak.

Satıcıların akşam kaldıkları alanlarda yataklar arasında mesafenin en az 1,5 metre olması sağlanacak ve diğer satış ünitesindekilerle temas kurmamaları yönünde uyarıda bulunulacak.

PASAPORTLARI VE NAKİL BELGELERİ OLMAYAN HAYVANLARIN SEVKİNE İZİN VERİLMEYECEK

Şehirler arası gönderilecek kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu yapılmadan evvel usulüne uygun bastırılmayan, silinti ve okunaksız olan pasaportlar ve nakil belgeleri işleme alınmayacak.

Küpelenmemiş, veri tabanına kayıtlı olmayan, beraberinde pasaportları ya da nakil belgeleri olmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların gönderilmelerine müsaade edilmeyecek.

Kurbanlık olarak gönderilecek hayvanlar için veteriner sağlık raporu yapılmadan önce kulak küpe numaraları TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemi'nden sorgulanarak hayvanların veri tabanındaki bilgileriyle uyup uymadığına bakılacak.

Kurbanlık hayvanlar, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı taşıyıcısı keneler açısından bilhassa hastalığın görüldüğü şehirler ve ilçelerde dikkatli bir şekilde muayene edildikten ve gerekli önlemler alındıktan sonra gönderilecek.

Ayrıca kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak kullanıma açılan ''HaySag'' adında mobil uygulama üzerinden küpe numarası girilerek bakılabilecek.

KURBAN KESİMİNDE KURALLARA UYMAYANLARA CEZA UYGULANACAK

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan alanlarda bu tip şeyler yapanlar ve kesime uygun yerlerde gerekli tedbirleri almayanlara Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi uyarınca 351 TL idari para cezası verilecek.

Kurban kesim alanlarında gerekli yasaklara riayet etmeyen ve tedbir almadan kurban atıklarını toprağa gömen yerlere, toplu kesimler için 88 bin 499 TL, bu durumun evlerde yapılması halinde 2 bin 199 TL idari para cezası kesilecek.

Cadde, sokak ve parkları kurban kesim alanı olarak kullananlar ve kurban kesiminin ardından kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda atanlara, yetkili birimler tarafından gerekli yasal yaptırımlar yapılacak.

Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel şartlar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek biçimde, hijyenik kurallara riayet edilerek ve usulüne uygun bir şekilde bir anda gerçekleştirilecek.

Hayvanların kesimi ehliyetli kişiler gerçekleştirecek. Bu kurallara uymayanlara hayvan başına 1902 TL idari para cezası verilecek.

Hayvanlara kasıtlı bir şekilde kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren şahıslara ise 947 TL idari para cezası kesilecek.

ÖZEL MÜLK VEYA BAHÇESİNDE KURBAN KESECEKLERE UYARILAR

Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesilmeyecek.

Kesim alanları, resmi ve belediye veteriner hekimleri, belediye zabıta ekipleri ve din görevlileri beraber denetlenecek.

Çevresi kapatılmış özel mülk ya da bahçesinde kurban kesecekler için ise şu uyarılar yapıldı:

''Kesim yeri beton, beton asfalt ve benzeri sızdırmaz malzemeden olur, çıkan kanın toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılır, gerektiğinde kireçlenir.

Kurbandan çıkan, kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice kapatılıp bağlanır ve Kurban Bayramı süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilir.

Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmaz, kan izi kalmayacak şekilde temizlenir, gerektiğinde kireçlenir. Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmalarına ve çevre kirliliğine neden olunmaması yönünde tedbir alınır.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal