Kurban Bayramı Uyarısı: ‘Eyyam-ı Bahur’ Sıcakları Yolda

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, eyyam-ı bahur sıcaklarının tüm Kurban Bayramı boyunca etkili olacağını belirtti.

30.07.2020-16:04 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-16:02) Kurban Bayramı Uyarısı: ‘Eyyam-ı Bahur’ Sıcakları Yolda

Kurban Bayramında ‘hava durumu nasıl olacak?’ sorusunun cevabı merak edilirken İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros’tan dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Toros yaptığı açıklamasında ‘Yurt genelinde bayramdan itibaren yazın en sıcak günleri yaşanmaya başlıyor. Eyyam-ı bahur sıcakları bayram boyunca etkisini gösterecek. Eyyam-ı bahur sıcaklıklarında vatandaşlar güneş çarpmalarına karşı dikkatli olsunlar. Işınların dik geldiği saatlerde güneşe daha az maruz kalsınlar’ ifadelerini kullandı.

Eskilerin yaz mevsiminin en fazla sıcak ve boğucu günlerini belirtmek için kullandığı eyyam-ı bahur, 31 Temmuz ve 7 Ağustos tarihlerine denk geliyor.    

Şimdilerde yerini 'çöl sıcakları', 'Afrika sıcakları' ve 'cehennem sıcakları' benzeri terimlere bırakan eyyam-ı bahur, bu yıl bayram sürecinde etkili olacak.     

Toros, AA muhabirine açıklamasında, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Modelleme Takımı'nın değerlendirmelerine  bakıldığında, sıcaklıkların yükselmeye başlayacağını ifade ederek, sıcak günler olarak belirtilen eyyam-ı bahurun bundan sonra daha uzun ve tesirli olacağını belirtti. 

Ülke genelinde Kurban Bayramı'ndan itibaren yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşanmaya başlayacağını söyleyen Toros, şu ifadeleri kullandı:    

'Eyyam-ı bahur sıcakları bayram boyunca etkisini gösterecek. Bayramın ilk günü Akdeniz ve Ege bölgelerinde 35 dereceyi aşan sıcaklıklar gözleniyor. Arap Yarımadası üzerinde yer alan kuru ve sıcak alçak basınç merkezinin etkisiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 dereceyi aşan sıcaklıklar beklenmekte.'     

DOĞU KARADENİZ'DE YAĞIŞ BEKLENİYOR

Toros, bayramın ilk günü ve ikinci gününde Doğu Karadeniz'de gök gürültülü yağış tahmin edilirken, bölgede sıcaklıklarının 23-25 derece arasında farklılık göstereceğini belirterek, bayramın son iki gününde batıdan gelen oluk sistemi sebebiyle Marmara ve Ege'de sıcaklıkların birkaç derece azalarak 27-29 derece hissedilmesinin tahmin edildiğini söyledi.    

Akdeniz'de Toroslar ve etrafında gök gürültülü yağışlar olmasıyla beraber sıcaklıklarda 1-2 derecelik azalma öngörüldüğünü söyleyen Toros, kuzeydeki soğuk sistem nedeniyle Doğu Karadeniz sahillerinde yerel sağanak yağışların süreceğini belirtti.

GÜNEŞ ÇARPMALARINA DİKKAT    

Bayramın ilk günleri tesirini hissettirecek eyyam-ı bahur günlerinde yaşlı, çocuk, hamile ve hastaların sıcaktan kötü etkilenebileceklerini ifade eden Toros, 'Eyyam-ı bahur sıcaklıklarında vatandaşlar güneş çarpmalarına karşı dikkatli olsunlar. Işınların daha dik geldiği saatlerde güneşe daha az maruz kalsınlar.  Çok yorucu işlerle uğraşanlar daha dikkatli davranmalılar. Bu günlerde hepimiz daha çok su tüketmeyi ihmal etmeyelim.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal