Kıbrıs'ta "Aşağılayıcı" Tiyatro Oyunu Sahnede Kendine Yer Bulamadı

KKTC Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu “Edebi Kurulu” Kıbrıslı Türk tiyatro oyuncusu ve Yönetmen Yaşar Ersoy’un “Yangın Yerinde Kabare” adlı tiyatro oyununun, içeriğinin uygunsuz bulunarak kurul tarafından onay alamaması KKTC'de gündem oldu.

17.08.2019-23:33 - (Son Güncelleme: 17.08.2019-23:18) Kıbrıs'ta "Aşağılayıcı" Tiyatro Oyunu Sahnede Kendine Yer Bulamadı

Kıbrıslı Türk tiyatro oyuncusu ve Yönetmen Yaşar Ersoy'un “Yangın Yerinde Kabare” isimli oyunu Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu Edebi Kurulu'nun engeline takıldı. “Yangın Yerinde Kabare” adlı oyunun, Türkiye ile KKTC'nin karı koca rolünde gösterilerek her iki ülkenin itibarsızlaştırmasının istenmesi ve birçok bölümde küçük düşürücü sahneler ile içeriğinin maksatlı yönlere çekmesi nedeniyle uygunsuz bulundu. Edebi Kurul tarafınca içeriğinin, uygunsuz bulunması KKTC'de gündem oldu.

"OYNANMASI YASALARA UYGUN BULUNMAMIŞTIR"

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Erdinç Akgür, tiyatro sanatçısı ve yönetmen Yaşar Ersoy'un yazdığı "Yangın Yerinde Kabare" adlı oyunun tiyatronun kuruluş amacı ve görevleriyle bağdaşmadığını ifade etti. Akgür herhangi bir sansürün söz konusu olmadığının altını çizerek, "Bu aşamada şunu vurgulamakta yarar görüyorum ki, Sayın Yaşar Ersoy'un oyunu bir sansüre tabi tutulmuş değildir, oynanması yasalara uygun bir şekilde Edebi Kurul tarafından uygun bulunmamıştır” dedi. Akgül, “Sayın Ersoy'la Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları arasında sunduğu teklifin kabul edildiğine veya edileceğine dair herhangi bir anlaşma söz konusu değildir. Ortada olan sadece ve sadece bir teklif ve bu teklifin uygun bulunmamasıdır. Yasa koyucu, bir Edebi Kurul oluşturduğuna göre ‘bir yazarın oyunu doğrudan doğruya hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadan oynanır' diye bir kaide yoktur. Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları halkımıza yakışan, edebi değeri yüksek, toplumsal fayda sağlayacağı tartışmasız, insancıl, barışçı oyunlarla muhakkak karşılarında olacaktır" ifadelerini kullandı.

"PATRON DEVLET İSE BUNA BAKAR"

KKTC Başbakanı Ersin Tatar ise bayrak radyo Televizyon kurumunda katıldığı programda “Tiyatroda sansür” söylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Tatar, "eğer oyun oynatılsa devletin bir kurumu olan 'Devlet Tiyatroları' çatısı altında oynatılacak. Yani Bu, devlet adına oynatılacak bir oyundur. Devlet adına oynatılacak bir oyunla ilgili devlet de içeriğe bakar. Patron devlet ise devlet buna bakar. İfade özgürlüğü diyerek her istediğinizi çıkıp yapamazsınız" ifadelerini kullandı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın. 
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal