İTÜ Abdülhakim Sancak Camisi İbadete Açıldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını kıldığı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Abdülhakim Sancak Camisi'nin açılış törenini bizzat gerçekleştirdi.

06.09.2019-15:52 - (Son Güncelleme: 06.09.2019-15:34) İTÜ Abdülhakim Sancak Camisi İbadete Açıldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını  İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Abdülhakim Sancak Camisi'nde kıldı. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın önderliğinde kılınan namazın sonrasında Erdoğan, caminin açılışına dahil olan vatandaşlar için konuştu.

Erdoğan, caminin, önünde revaklı avlusu, abdesthanesi ve çevresiyle beraber 11 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edildiğini belirtirken, bulunduğu konum bakımından üniversite yerleşkesine dahil olmayan yerlerden de kolaylıkla görünen caminin modern mimariden esinlerek inşa edildiğini belirtti ve şunları ekledi:

"Vahdette kesret, kesrette vahdet' fikriyle tasarlanan yapıda, sadece ana ibadet mekanı değil, tüm mimari unsurlar bu biçimde ele alınmıştır. Minarenin yüksekliği 39 metre olup, köklü bir eğitim kurumunun camisi olması hasebiyle kamış kalem biçiminde tasarlanmıştır." 

"Cami alt kat, harim katı ve bir mahfil katı olmak üzere 3 katlı bir yapı görünümünde olup, 790 metrekare taban alanına oturmakta. Gerçekten hattıyla sade bir yapı olarak içeride ibadet esnasında bunu yaşama fırsatını bulduk. 120 metrekarelik mahfil katı ile birlikte toplam inşaat alanı 1700 metrekaredir. 500 metrekarelik abdesthane, 170 metrekarelik revak altında yer alan çok amaçlı alanlar, külliye içindeki diğer kapalı mekanları da oluşturmaktadır. Ana ibadet mekanı normal saf düzeninde, 2 bin 450 kişiliktir. Avlusuyla beraber caminin kapasitesi 4 bin kişiye çıkmaktadır. Mihrap doğal taştan, minber ve kürsü ise ahşaptan üretilmiştir. Akustik itibarıyla da gerçekten güçlü bir akustiğe sahiptir. Ana ibadet mekanı, iç-dış birliğini sağlayacak biçimde, 4 cepheden ışık almakta ve ferah bir iç mekan hissi vermektedir. Cami içerisinde farklı kısımlarda yer alan hat yazıları anlamları ve verdiği mesajlar itibarıyla da mimari bir bütünleşmeyi ortaya koymaktadır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın bitiminden sonra caminin avlusunda vatandaşları selamlayarak, onlarla muhabbet etti. Ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

Son Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal