IMF İle Gizli Görüşme Yapan CHP ve İYİ Partililer Kimdir

IMF ile gizli bir görüşme gerçekleştiren CHP'nin sözcüsü Faik Öztrak'ın 2001 yılında patlak veren krizdeki rolü tartışma konusu oldu. Öztrak'ın IMF ile görüşmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı.

23.09.2019-14:57 - (Son Güncelleme: 23.09.2019-17:38)

Geçtiğimiz gün IMF ile yapılan gizli görüşmede bulunan CHP'li Faik Öztrak, 2001 senesinde Türkiye'yi derinden sarsan ekonomik krizde Hazine Müsteşarlığı görevini yapıyordu.

Söz konusu dönemde özel sektörde ve kamuda çok sayıda şirket çıkmaza girmiş ve iflas açıklamıştı.

Kemal Derviş tarafından göreve getirilen Öztrak, ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmeler ve tahminlerde başarısız olmuş, söz konusu krizde Türkiye'yi ekonomik krizden kurtarmakbir yana işlerin daha kötü bir hale gelmesinde baş aktörlerden biri olmuştu.

Öztrak'ı göreve getiren Kemal Derviş, 2001 krizinde Türkiye'nin istikrara kavuşacağını söylüyor, sık sık ABD'ye resmi temaslarda bulunmak üzere gidiyordu.

Daha sonra IMF ve Dünya Merkez Bankası'ndan ekonomik destek paketleri ve borçlanma talep eden Derviş, Türkiye'deki ekonomik krizin derinleşmesine sebep oldu.

Kemal Derviş ve ekibinin önde gelen isimlerinden Faik Öztrak, ABD hamlelerinin ardından umut dolu açıklamalar yapıyordu ancak Türkiye'de derinleşen ekonomik krizde 15 Bakan istifa etti. Enflasyon zirveleri test ederken, sanayi üretimi en dipleri gördü.

DEVİŞ'TEN SONRA ÖZTRAK DÖNEMİ

Alınan kararlarla Türkiye, hem iç politikada hem de ekonomide ABD'ye daha bağımlı bir ülke haline gelmiş oldu. Kriz tırmanırken Kemal Derviş görevi bırakacağını açıkladı. Ardından da yerine gelmesi gerekn ismin Faik Öztrak olduğunu söyledi.

Derviş'in ardından göreve gelen Faik Öztrak ise ABD'nin istekleri doğrultusunda Türk halkına reform adı altında bir takım ekonomik dayatmalarda bulundu. 

Söz konusu skandal kararlarıyla Öztrak, uluslararası destekle Türkiye ekonomisini küresel pazardan tasfiye işleminin bir parçası oldu. IMF ise Türkiye'nin iç politikasına her türlü müdehalede bulunma hakkına sahip oldu.

Millte İttifakı'ından CHP ve İYİ Parti'nin IMF ile yaptığı gizli görüşme ise 2001 yılında yapılan hataların bilinçli olarak tekrarlanmak mı isteniyor sorusunu akıllara getirdi.

DURMUŞ YILMAZ DA IMF İLE YAPILAN GÖRÜŞME DE YER ALDI

İYİ Parti'nin kurucu üyelerinden Dursun Yılmaz da IMF ile gerçekleştirilen gizli görüşmede bulunan baş aktörlerden biriydi.

Daha önce 2006-2011 yılları arasında Merkez Bankası başkanlığı koltuğuna oturan Yılmaz, kendisine IMF ile görüşmesine ilişkin soru soran gazeteciyi azarlayıp iddiaları yanıtsız bırakmıştı.

FAİK ÖZTRAK KİMDİR ?

Faik Öztrak 26 Mart 1954’te Ankara’da doğmuştur. 1973 yılında İstanbul Saint Joseph Lisesi’ni ve 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Ekonomi Bölümü’nü bitirmiştir. İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nden kalkınma finansmanı konusunda master derecesi almıştır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

2003 yılında Hazine Müsteşarlığı görevinden ayrıldıktan sonra Milliyet gazetesinde haftada iki defa ekonomi politikaları üzerine köşe yazıları yazmaya başlamıştır.

Aynı dönemde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü’nde konuk öğretim üyesi olarak “Makro Ekonomi ve İstikrar Programları” konulu dersi vermiştir. Öztrak, Bahçeşehir Üniversitesi’nde de bir dönem ders vermiştir.

Kasım 2014 tarihi itibarıyla NATO Parlamenter Asamblesi Ekonomi ve Güvenlik Komitesi Başkanıdır. Son olarak CHP sözcülüğü görevini üstlendi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal