İlham Aliyev Zafer Konuşması Yapıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu.

10.11.2020-02:40 - (Son Güncelleme: 10.11.2020-03:12) İlham Aliyev Zafer Konuşması Yapıyor

İlham Aliyev açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a siyasi desteği için teşekkür ediyorum. Bugün gururla bu anlaşmayı imzalıyorum." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paşinyan'ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan'ın "demir yumruğu" sayesinde imzaladığını söylerken bugün imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in açıklamalarından satır başları:

Ağdam rayonu 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek.

Kelbecer'in 15 Kasım, Laçİn ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verilecek.

Karabağ'a hem Türk hem Rus gücü konuşlanacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini söyledi.

27 Eylül'den bugüne kadar 300 civarında yerleşim biriminin kurtarılması Ermenistan ordusunun belini kırdı.

Aliyev, Rus askerinin anlaşma gereği Dağlık Karabağ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini duyurdu.

'TÜRK BARIŞ GÜCÜ AYRINTISI'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azeri mevkidaşıyla video-konferans yoluyla ortak bir açıklamada bulunarak, anlaşmayı imzaladı. Aliyev yaptığı açıklamada "Savaşın sona eriyor oluşundan memnunum" dedi.

"Bugün bu belgenin imzalanması Rusya'nın aktif rolünün bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulunan Aliyev, "Sorunun çözümü için ortak bir format oluşturduk" ifadelerini kullandı. Aliyev, ayrıca Karabağ'a hem Türk hem de Rus barış güçlerinin konuşlanacağı bilgisini paylaştı.

'ERİVAN'DA PROTESTOLAR BAŞLADI'

Anlaşmanın duyurulmasının ardından Ermenistan'ın başkenti Erivan'da karışıklık baş gösterdi. Göstericiler başbakanlık binasına doğru yürüyüşe geçti. Anlaşmaya karşı olan bazı vatandaşların parlamento binasına girmeye çalıştığı öğrenildi.

'PUTİN DE AÇIKLAMA YAPTI'

Rusya lideri Vladimir Putin ise televizyon yayınında yaptığı açıklamada, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya'nın, Dağlık Karabağ meselesine ilişkin ortak açıklamayı kabul ettiğini bildirdi.

"Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu geceden itibaren ateşkes başladı. Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklar" diyen Putin, Dağlık Karabağ'daki temas hattı ve Karabağ'ın Ermenistan ile bağlandığı koridorda Rusya barış güçlerinin konuşlandırılacağını belirtti.

Yerinden edilmişlerin ve mültecilerin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserinin kontrolünde Dağlık Karabağ'a ve etrafındaki bölgelere döneceğini aktaran Putin, esir ve cenazelerin değişiminin yapılacağını söyledi.

Bölgenin ulaşım bağlantılarında engellerin kaldırılacağını belirten Putin, "Ulaşım, iletişimin kontrolü, Rusya Sınır Güvenlik Servisi kurumları tarafından da sağlanacak" dedi.

Putin, "Varılan anlaşmalar, Dağlık Karabağ krizinin uzun vadeli ve kapsamlı çözümü için adil temelde, Ermeni ve Azerbaycan halklarının çıkarları doğrultusunda gerekli koşulları oluşturacak" ifadesini kullandı.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal