İkinci El Araç Alımında Yeni Düzenleme

Nisan 2019 tarihinden itibaren ikinci el araç alış satışlarında gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi şart olacak.

09.01.2019-12:58 - (Son Güncelleme: 09.01.2019-12:50) İkinci El Araç Alımında Yeni Düzenleme

İkinci el otomobil satışlarında kilometre düşürme, aracın hasarını saklayarak satma gibi sebeplerle tüketicilerin yaşadığı sıkıntılara karşı bir takım yenilikler söz konusu. Bu sorunları gidermek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen tasarıyla 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren ikinci el araç alış satış işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi şart olacak.

Yeni tasarı hakkında bilgiler içeren Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, gelecek zorunluluğun alıcı ve satıcılar için yararlı olabileceğini dile getirdi. Yanık tarafından yapılan açıklamada, 'Şubat 2018'de bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikte galericiler için düzenlemeler yer alırken, ekspertiz yapan firmalara da düzen ve standartlar getirildi. Yönetmelikle ikinci el araç alırken TSE standartlarına sahip işletmelerden ekspertiz raporu almak zorunlu hale getirildi. 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren bu yönetmelik yürürlüğe girecek' ifadeleri kullanıldı.

'EKSPERTİZ GÜVENİLİR DEĞİL'

Ekspertiz firmalarının belirli bir standartta çalışmadığını vurgulayan Yanık, 'Devlet, bu sebeplerle, ekspertizcilere de bir standart uygulamak için adımlar attı. Bu yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra noterlerde ekspertiz raporu olmadan satış gerçekleştirilmeyecek. Bu teoride çok güzel bir uygulama ancak bugünkü sektörel duruma bakıldığında bu ne kadar sağlıklı uygulanabilir onu bilemiyoruz. Halen Türk Standartları Enstitüsü ekspertizciler için tam anlamıyla bir standart belirleyemedi. Genel olarak bakacak olursa şu an hizmet veren ekspertiz firmalarının yüzde 90'ı güvenilir değil. Bu kuruluşlar arasında işini düzgün yapanların sayısı ancak bir elin parmakları kadardır. Odamıza ekspertizlerle ilgili yüzlerce şikayet geliyor' dedi.

Son Dakika Günden Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal