İbrahim Kalın Reuters'a Konuştu: Erdoğan ve Macron Anlaştı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Akdeniz'de gerilim yaşadığı Fransa ile ilgili Reuters'a açıklamalarda bulundu.

28.09.2020-12:34 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-12:16) İbrahim Kalın Reuters'a Konuştu: Erdoğan ve Macron Anlaştı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Reuters'a Türkiye'nin son dönemde Akdeniz'de gerilim yaşadığı Fransa ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Emmanuel Macron arasındaki son telefon görüşmesinin olumlu geçtiğini belirten Kalın, Libya'da Fransa ile de çalışabileceklerini ifade etti.

"FARKLILIKLARI AZALTIP ORTAK BİR YOL BULALIM"

Reuters'ın sorularını yanıtlayan İbrahim Kalın, Erdoğan ile Macron arasındaki son görüşmede iyi bir alışveriş olduğunu belirterek "Atmosfer oldukça olumluydu. ‘Farklılıklarımız üzerinden tartışmak yerine farklılıkları azaltıp ortak bir yol bulalım’ diye anlaştılar. Biz bunun iyi bir başlangıç olduğuna inanıyoruz. Mevkidaşlarımızla görüşüp bunun üzerinde çalışmak üzere görevlendirdiler. O yüzden bundan sonra biraz trafik olacak. Dışişleri Bakanımız mevkidaşını ziyaret edecek ve onlarla görüşecek." şeklinde konuştu.

"DİPLOMATİK ÇABALAR YOĞUNLAŞTI"

Libya'da siyasi bir sürecin ilerlemesi için bir şans olduğuna inandıklarını kaydeden Kalın, 2-3 aydır ciddi bir çatışma olmamasının iyi bir gelişme olduğunu belirterek "Bu, diplomasiye bir şans verdi ve şimdi diplomatik çabalar yoğunlaştı. Bu iyi. Bunu tamamen destekliyoruz; bütün bu konularda Fransa ve diğer ülkelerle çalışabileceğimize inanıyoruz." dedi.

"PETROL BLOKAJI LİBYA EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR"

Kalın, Türkiye'nin Trablus hükümetine yaptığı yardımların diplomasi sürecinin ilerlemesine zemin hazırladığını belirtti. "BM altındaki siyasi süreci destekliyoruz. Khaled al Mishri, Aguila Salih ile bir dizi görüşmeler gerçekleştiriyor. Serrac bunu destekliyor." ifadelerini kullanan Kalın sözlerine şöyle devam etti:

"Umarız Serrac siyasi sürecin bir parçası olarak kalır. Libya siyaseti için önemli bir figür. Hafter uluslarası hukuku ihlal etmeye devam ediyor ve bu petrol blokajıyla Libya ekonomisine zarar veriyor. Umarız yakın zamanda çözülür."

"DAVET EDİLİRSEK ORADA OLURUZ"

Kalın, Rusya ile Libya konusunu görüştüklerini, tansiyonun düşürülmesi için Rusların da masada olması gerektiğinin altını çizdi. Askerden arındırılmış bir bölge olması durumunda Türkiye'nin orada asker bulundurup bulundurmayacağı konusunda "Libya ile askeri eğitim ve işbirliği anlaşmamız var. Gerekirse ve Libya hükümeti tarafından davet edilirsek, Türk komutanlar, eğitmenler ve danışmanlar tabii ki orada olur” dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal