İBB Başkanı İmamoğlu'nun FETÖ Davasından Operasyonla Kurtarıldığı İddiası

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Beylikdüzü Belediyesi'nin FETÖ'nün Belediyeler İmamı Erkan Karaarslan ile olan ilişkileri nedeniyle hakkında yürütülen soruşturmadan hukuk dışı bir operasyonla kurtarıldığı iddia edildi.

20.04.2020-12:25 - (Son Güncelleme: 20.04.2020-11:55) İBB Başkanı İmamoğlu'nun FETÖ Davasından Operasyonla Kurtarıldığı İddiası

A Haber'de yer alan haberde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun FETÖ'nün Belediyeler İmamı Erkan Karaarslan ile olan ilişkisi nedeniyle hakkında yürütülen soruşturmadan hukuk dışı bir operasyonla kurtarıldığı iddia edildi.

Haberde, Büyükçekmece Memur Suçları Savcısı'nın Danıştay kararına rağmen İmamoğlu hakkında takipsizlik kararı yazdığı belirtildi. Kararı yazan savcının, takipsizliğinin iade edilmesinin üzerine yetkili Başsavcı Vekilinin Ankara'da seminere gittiği hafta yeniden takipsizlik yazıp konudan habersiz başka bir Başsavcı Vekiline onaylattığının belirlendiği aktarıldı. Ayrıca dönemin Başsavcısının haberdar edilmediği ifade edilirken, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun, Ekrem İmamoğlu'nu kurtarma operasyonuyla ilgili soruşturma başlattığı ifade edildi.

Haberde aktarılana göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediyesi Başkanı olduğu dönemde FETÖ'nün Belediyeler İmamı Erkan Karaarslan ile Beylikdüzü Belediyesi'nin ilişkileri sebebiyle Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı belirtildi. Soruşturmadaki en önemli delil ise İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan soruşturma raporu gösterildi. Bahsedilen raporda, FETÖ'nün Belediyeler İmamı Erkan Karaarslan'ın E-yöntem şirketinin sahibi olduğu ve 'danışmanlık' kapsamında doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili olduğu şirketler üzerinden, Belediyeden adrese teslim ihaleler aldığının ifade edildiği belirtildi. Ön inceleme yapılan ve soruşturma izni verilen 24 kişi arasında birinci sırada bulunan isim ise Ekrem İmamoğlu oldu.

"SORUŞTURMA YAPILMASI GEREKTİĞİ KESİNLEŞTİ"

Yaşanan gelişmelerin ardından, Danıştay 1. Dairesi itirazları büyük ölçüde reddetti ve Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı belediye görevlileri hakkında soruşturma yapılması gerektiği kesinleşti. O dönem Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı olan Fatih Karakuş tarafından yürütülen soruşturmada sadece Ekrem İmamoğlu hakkında dikkat çekici bir zamanlamada sıra dışı bir takipsizlik kararı verildi.

KARAR ADAYLIĞINDAN 2 AY ÖNCE ALINDI

Takipsizlik kararı İmamoğlu'nun İBB Başkan adaylığının açıklanmasından iki ay önce alındı. Tartışmalı takipsizlik kararında, Belediye Başkanı'nın belediyece yapılan ihalelerin hepsinin birebir dosya içeriğini inceleyip ihaleye fesat eylemini tespit etmesinin ve bu suçu ortaya çıkarabilmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu ileri sürülüp atılı olan 'Görevi ihmal' suçunun işlendiğine ilişkin delil bulunmadığı öne sürüldü. Öte yandan diğer belediye çalışanlarının bir bölümüne Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

A Haber'in aktardığı haberde, adliyede takipsizlik kararının onay sürecinde gariplik yaşandığı belirtildi.  Bu kararı inceleyip onaylamak ile görevli Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcı Vekili Asım Ekren aynı gün kararın hukuki olmadığı gerekçesiyle iade etti ve yasal gereğinin yapılmasını talep etti.

KARAR ONAYLANIP KESİNLEŞTİRİLDİ

Konuya hakim olan Başsavcı Vekilinin Ankara'da seminere gitmesini fırsat bilen Cumhuriyet Savcısı Fatih Karakuş, aynı kararı birkaç gün sonra bir kez daha yazarak konunun detaylarına hakim olmayan bir Başsavcı Vekilinin onaya sundu. Daha sonra Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ziya Kavruk kararı onayıp kesinleştirdi. Bu gelişmenin ardından İmamoğlu'nun adaylığı için engel teşkil eden durum ortadan kalktı. 

"DOSYAYI İADE ETTİM" 

Dönemin Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcı Vekili Asım Ekren'in HSK müfettişine konuyla ilgili ifade verdiği öğrenildi. Ekren'in "Takipsizlik kararı ekranıma düşünce kamu davası açılması yönünde kanaatimi bildirerek dosyayı iade ettim. İçişleri Bakanlığı ve Danıştay kararlarının dikkate alınması gerektiğini belirttim" dediği aktarıldı. Bir diğer iddiaya göre dönemin Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı da ikinci takipsizlik kararından sonradan haberdar oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal