Hutbeye Kılıçla Çıkmak ve Sancak Asmak Ne Anlama Geliyor?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 86 senenin ardından Ayasofya'da kılınan ilk cuma namazından önce caminin minberine elinde kılıçla çıktı. Aynı zamanda minbere yeşil sancaklar asıldı. Hutbede kullanılan kılıç ile minberdeki sancakların ne anlama geldiği de merak edilmeye başladı.

24.07.2020-16:41 - (Son Güncelleme: 24.07.2020-18:38) Hutbeye Kılıçla Çıkmak ve Sancak Asmak Ne Anlama Geliyor?

Peki hutbeye kılıçla çıkmak ve sancağın anlamı ne?

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 senenin ardından ilk cuma namazı caminin içi ile etrafını dolduran binlerce vatandaşla beraber kılındı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki açılış programında, Ayasofya Meydanı'nı doldurup taşıran vatandaşlar hep bir ağızdan tekbir getirdi. Sonrasında Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki minarelerden ezan okundu. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içerisinde Kur'an-ı Kerim okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha suresini ile Bakara suresinin ilk 6 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş programın bitiminde dua etti.

HUTBEYE KILIÇLA ÇIKMAK VE SANCAK NE ANLAMA GELİYOR?

Cuma namazı öncesi Prof. Dr. Erbaş'ın hutbe okumak için minbere elinde kılıçla çıkması ilgi topladı. Erbaş kılıcı sol eliyle tutup, sağ elini de kılıcın kabzasının üst kısmına koyarak hutbe okudu. 

'KILIÇLA HUTBE' geleneğini Fatih Sultan Mehmet Han'ın başlattığı 'kılıçla hutbe' geleneğiyle düşmana korku, bütün cihana barış mesajı anlamı taşıyor. Bu gelenekte, kılıç sol ele alınıyor. Her ne kadar kılıçla hutbe okunuyor olsa da sol elde taşınması bir barışı temsil ediyor. Dosta, düşmana karşı 'Şu anda kılıç sol elde ve biz barışı temsil ediyoruz' mesajı veriliyor.

MİNBERE SANCAKLAR ASILMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Osmanlı 'Fetih' geleneğinde fethin sembolü olarak caminin minberine 2 sancak asılır ve minberin sağ kısmına üç Hilalli kılıç koyulurdu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal