Hopa Engereği Denilip Öldürülen Yılan Su Yılanı Çıktı

Trabzon'da dün öldürülen ve nesli tükenmekte olan Hopa Engereği olduğu iddia edilen yılanın, zararsız bir su yılanı olduğu tespit edildi.

28.06.2018-10:23 - (Son Güncelleme: 28.06.2018-10:15) Hopa Engereği Denilip Öldürülen Yılan Su Yılanı Çıktı

Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde bir kişi tarafından evinin bahçesinde fark edilerek öldürülen yaklaşık 2 metre boyundaki yılanın Hopa Engereği olmadığı, zararsız bir su yılanı olduğu tespit edildi.

Mesele ile alakalı açıklamalar yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, yılanların her canlı gibi doğada kritik bir yeri olduğunu anmsattı. Hopa Engereği’nin de bu yılan türlerinden biri olduğunu söyleyen Başkaya “Türkiye’nin Kuzeydoğusu'ndan Gürcistan ve Rusya’nın Doğu Karadeniz sahillerine dek olan dar bölgede; deniz seviyesinden 1000 m yüksekliğe dek dağılış gösteren bu tür dünyanın en zehirli yılanlarından biri olarak tanınıyor. Rus doğa bilimci Aleksandr Nikolaevich Kaznakov tarafından 1909 senesinde bölgede fark edilen engerek türü, Hopa’da ilk defa 1947’de bulunarak bir alt tür olarak literatüre kazandırıldı. Hopa Engereği'nin boyu 70 cm civarı olabiliyor. Bundan daha uzunları bizim bölgemizde yok” dedi.

Başkaya, Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde bir kişi tarafından evinin bahçesinde fark edilen ve yaklaşık 2 metre boyunda olan yılanın bir su yılanı türü olduğunu söyleyerek “Bu bir su yılanıdır. İnsanlara zararı olmaz. Ekosistemde her canlı gibi kritik bir yeri var ve insanlar için de faydalıldır. Kurbağa, balık, fare, kuş, yılan, yumurta vs yiyerek yaşamına devam eder. Öldürülen bu yılan, türünün iyi örneklerinden, gelişmiş bir birey. Engerek değil. Öldürülmemeleri lazım. Yılanlar insanları görünce kaçarlar. Biraz gürültü yapmak, yılan olma olasılığı olan bölgelerde bastığımız yere özen göstermek lazım. İnsanlarımızın yılanları olası tehlike olarak kabul etmeleri eskiden gelen bilgiler ve hastane olanaklarının olmadığı senelerde gelir. Bölgemizdeki türlerin, engerekler dışında çoğu insanlar için zararlı değildirler” diye konuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal