Hava Durumu Nasıl Tahmin Edilir?

Günlük hava tahminleri nasıl belirlenir? Hava durumu nasıl tahmin edilir? Sorularının yanıtları merak ediliyor. İşte, “Hava durumu nasıl tahmin edilir?” sorusunun yanıtı…

27.05.2020-12:22 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-12:20) Hava Durumu Nasıl Tahmin Edilir?

Günlük hava tahminleri nasıl belirlenir? Hava durumu nasıl tahmin edilir? Sorularının yanıtları merak ediliyor. İşte, “Hava durumu nasıl tahmin edilir?” sorusunun yanıtı…

Günlük olarak hava durumunun tahmin edilmesi için ülke çapında Erzurum, Ankara, İstanbul, İzmir, Isparta, Adana, Samsun, Diyarbakır ve Kayseri'de gündüz ve gece olmak üzere günde 2 defa 1.5 metre uzunluğunda 66 santim genişliğinde içerisine helyum ya da hidrojen gazı doldurulan kaucuk balonlar meteorolojik balon uçurulmakta. Dünyada saat 14.35 ve 02.35'de aynı anda uçurulan balonlar 1.5 saat sonra otobüs büyüklüğüne ulaşıp, patladıktan sonra elde edilen bilgilerin 10 dakika aralıklı olarak merkeze iletildiğini kaydeden Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürü Yalçın Ün, şu ifadeleri kullandı:

"Atmosferin dikey olarak tabakalarını gözlemlemek, alınan verileri iklim değişikliğinden günlük hava tahminine kadar kullanılmak gayesiyle ülkemizde 9 noktada günde iki kez bu 35 kilometreye kadar çıkabilen meteorolojik balonlar uçuruyoruz. Uçurulan balonlarla her milibarda sıcaklık, basınç rüzgar, yön, hız ve nem değerlerini elde ediyoruz. Bunlarda yine hava tahmininde ve iklim değişikliklerinde kullanıyoruz. Yaklaşık her uçuşumuz 80 dolar civarında."

Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğünün 1927'den şu ana kadar ölçümler yaptığını hatırlatan Yalçın Ün, rasatçı vasıtası ile günde 3 kez yapılan ölçümlerin otomatik meteoroloji gözlem istasyonlarına (OMGİ) ulaştığını dile getirdi. Erzurum'da 32 noktada OMGİ'lerin kurulduğunu kaydeden Ün, bu istasyonlardan devamlı veri akışının olduğunu kaydetti. Can ve mal kaybına yol açacak negatif hava koşullarının etkilerini en aza indirmek için Kargapazarı Dağları'ne meteoroloji radarının kurulduğunun altını çizen Ün, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda radarımız çalışmaya başladı. Erzurum için 7/24 saate göre veri üretiyor. Meteorolojik uyarılar yapıyoruz. Can ve mal kayıplarını önlemek için ani sel, taşkın tahmin etmek için radardan faydalanıyoruz. Yıldırım tespit ve takip sistemi kuruldu. Bu sistem sayesinde yıldırım ile şimşek sayısı, yeri ve şiddeti anlık olarak elde ediliyor. Havacılık, enerji ve afet yönetimi başta olmak üzere birçok alanda gerekli tedbirlerin alınmasına katkı sağlanıyor. Yıldırımın nereye düşeceği ve hangi yönde ilerleyeceğini bu sistem ile belirlenmiş oluyor. Biz de önceden vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Erzurum Havalimanı'nda kurulu bulunan otomatik pist ölçer (RVR) cihazlarını değiştirdik. Sis ve yağıştan dolayı pist görüş mesafesi uçaklarımızda 800 metreyken, 300 metreye düştü."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal