Haldun Simavi Kimdir?

Haldun Simavi kimdir? Haldun Simavi nerede ve ne zaman doğdu? Haldun Simavi, Simavi ailesinin neyidir? Günaydın gazetesinin başarıları nelerdir? İşte, Haldun Simavi'nin biyografisi ve kişiliği...

04.07.2020-18:02 - (Son Güncelleme: 07.05.2021-13:24) Haldun Simavi Kimdir?

1990’larda medya sektörünün devleri arasında, Simavi ailesi birçok alanda etkindi. ‘‘Hürriyet’’ gazetesinin kurucusu olan Sedat Simavi, Türkiye’de medya alanında uçan kuştan haberdardı. Sedat Simavi’nin ölümüyle birlikte, büyük oğlu Haldun Simavi ve kardeşi Erol Simavi gazetenin başına geçti.

Erol Simavi’nin özel hayatındaki dağınıklıkları ve kimi yanlı tutumları Haldun Simavi’yi rahatsız edince, gazetedeki ortaklığını feshetti.

HALDUN SİMAVİ KİMDİR? SİMAVİ AİLESİNİN NEYİDİR?

Türkiye’nin en köklü ailelerinden biri olan Simavi ailesine mensup olan Haldun Simavi, Sedat Simavi’nin birinci dereceden oğlu olup, 1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir.

Haldun Simavi, Kabataş Lisesi’nde eğitim görmüştür. Amerika Birleşik Devletleri’nde gazetecilik üstüne ihtisas yapmıştır.

Kardeşiyle ‘‘Hürriyet’’teki yollarını ayırınca, 1968’de ‘‘Günaydın’’ adlı gazeteyi kurmaya karar vermiştir. Kardeşiyle ortaklığını bitirmiş, bağlı bulunduğu ofset grubunu da ona bırakmıştır.

Kendi kurduğu gazetede, yayım sorumluluğunu, mesleğe foto muhabirliğiyle başlayan deneyimli gazeteci Rahmi Turan’a vermiştir. Turan’ın genel yayın yönetmeni olduğu zamanlarda birçok bilinen köşe yazarı burada toplanmıştır. Gazete, kısa sürede Türkiye’nin en çok satan gazetesi olmuş ve tirajı aşmayı başarmıştır.

Haldun Simavi, gazetesini 1988’de, Asil Nadir adlı iş adamına satarken; Erol Simavi’yle birlikte, ‘‘Hürriyet’’teki hisselerini de Erol Aksoy’a ve Aydın Doğan’a devrettiler.

Simav, Rahmi Koç’un eski eşi Çiğdem Simavi’yle evlenmiştir.

GÜNAYDIN GAZETESİ'NİN BAŞARISI NEDİR?

Günaydın gazetesi, Haldun Simavi tarafından ilkeli yayıncılık adına kurulmuştur. Rahmi Turan’ın genel yayın yönetmenliği yaptığı sıralarda bu gazetede aşağıdaki isimler yer almışlardır:

*Mehmet Barlas

*Hasan Cemal

*Can Ataklı

*Ruhat Mengi

*Bekir Coşkun

*Melih Aşık

İlgili gazeteyle birlikte, ‘‘Gün’’, ‘‘Saklambaç’’, ‘‘Okey’’ ve ‘‘Ayrıntılı Haber’’ adlı değişik gazeteler de aynı medya grubu tarafından yayımlanmıştır.

‘‘Günaydın’’ gazetesi adeta bir okul gibi işlevsel ve önemli bir yapılanmadır. Daha çok ulusal çizgiyi benimsemiş, kendi içine kapalı bir dil kurmayı başarmıştır. Gazete, 1988 yılında iş adamı Asil Nadir tarafından ‘‘Tan’’ gazetesiyle birlikte satın alınmıştır.

Haldun Simavi, gazetedeki haklarından vazgeçmiştir.

HALDUN SİMAVİ'NİN KİŞİLİĞİ NASILDIR?

Haldun Simavi halka dair, samimi bir gazeteciliği benimsediği için, bu yönde bir kadro ve çerçeve kurmayı tercih etti. Süleyman Demirel’e muhalif yazılar yayımlanan gazetesi, Kenan Evren’e, askeri darbelere karşı da mesafesini korudu. Çünkü, ülkenin kendi Türk milliyetçisi kimliğini, emperyalist destekler olmadan ve karışıklıklar olmadan korumak istiyordu.

Kurduğu ‘‘Günaydın’’ gazetesi günümüz merkez gazeteciliğini de çok etkiledi. İlkeli yayıncılığından ve çizgisinden vazgeçmeyen Haldun Simavi, medya patronluğu gibi kurumlanmalar, holdingleşme gibi oluşumlar içine girmedi. Gazetesini çıkardığında, kurduğu kadronun amatör olduğunu ve batacağını düşünenler olsa da, o, davasından dönmedi. Gazetesini birinci noktaya yükseltti. Bugün onun gazetesinde yazan, staj yapan, çalışan birçok insan, Türkiye medyasının da merkezini belirlemektedirler. Bugünün çıkan ulusal çizgideki tüm gazetelerinin yuvası ‘‘Günaydın’’ gazetesi olmuştur.

Kardeşi Erol Simavi vefat eden Haldun Simavi gazeteciliği bırakıp, kenara çekilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal