Galatasaray Adası Enkaz Durumda Bekliyor

İstanbul Boğazı'nın ortasında yer alan Galatasaray Adası enkaz şekliyle kalakaldı. 2 yıl önce kaçak yapıların yıkıldığı ada terk edilmiş halde bekliyor.

11.05.2019-12:42 - (Son Güncelleme: 11.05.2019-12:35)

Beşiktaş Kuruçeşme açıklarında yer alan ve imara aykırı yapılaşma sebebiyle yaklaşık 2 yıl önce kaçak yapıların yıkıldığı "Su Ada" olarak da tanınan Galatasaray Adası enkaz durumda. Adadaki son durum havadan görüntülendi.

Bir dönem İstanbul'un önemli eğlence yerlerinden biri olan Galatasaray Adası'ndaki kaçak yapıların yıkımına 2017 yılında başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) birimleri tarafından 28 Mayıs'ta sabaha karşı yapılan çalışmalar çerçevesinde ada üstünde yer alan ve uzun seneler önce yapılan yerlerin bir kısmı yıkıldı. Su Ada olarak da tanınan adadaki ikinci yıkım çalışmaları ise geçen sene Temmuz ayında yapıldı. Bu çalışmalar çerçevesinde de yazlık restoran ve bazı ofislerin yıkımı sona erdi.

YIKIMLARIN ARDINDAN ENKAZA DÖNDÜ

Yıkımların bitmesinin sonrasında İstanbul Boğazı'nın tek adası olan Galatasaray Adası'nda ayrıca bir çalışma olmadı. Yıkımın sonrasında molozların İBB'ye ait teknelerle tahliye edilmesinin ardından ada adeta enkaza döndü. Yaklaşık 1 senedir hiçbir faaliyetin bulunmadığı adanın son durumu havadan görüntülendi.

GALATASARAY ADASI'NIN TARİHÇESİ

Beşiktaş Kuruçeşme semtinin 165 metre açığında olan ada, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından 1872 senesinde Saray Başmimarı Serkis Kalfa'ya hediye verildi. Serkis Kalfa, adanın üzerine üç katlı bir köşk yaparak buraya taşındı. Bu sebeple ada, 1.Dünya Savaşı senelerine dek 'Serkis Bey'in Adası olarak biliniyordu. Dünyaca ünlü ressam Ayvazovski, 1874 senesinde Sultan Abdülaziz'in davetlisi olarak Kuruçeşme Adası'nda Serkis Kalfa'nın misafiri oldu ve Padişah'la tanıştırıldı. Ayvazovski, Sultan Abdülaziz tarafından Dolmabahçe Sarayı için sipariş verilen tabloları bu adada yaptı. 1.Dünya Savaşı'nın ardından ada, Serkis Bey'in varisleri tarafından 'Şirket-i Hayriye Vapur İşletmesine kiraya verildi ve uzun seneler kömür deposu olarak kullanıldı. Ada, 1957 senesinde Galatasaray Spor Kulübü tarafından satın alınarak sosyal tesis yapıldı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal