Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Türkiye Kıbrıs'taki Faaliyetlerini Sonlandırmalı

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon aramasından oldukça rahatsız olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Türkiye, Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde sürdürdüğü yasa dışı çalışmalarını sonlandırmalı" ifadesinde bulundu

15.06.2019-10:58 - (Son Güncelleme: 15.06.2019-10:41) Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Türkiye Kıbrıs'taki Faaliyetlerini Sonlandırmalı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunan Türkiye'nin "yasa dışı çalışmalarını sonlandırması gerektiğini" ifade etti. Macron, "AB bu konuda zayıflık göstermeyecek" sözlerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yersiz tepkisini ve Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ne desteğini tekrarladı.

Güney Avrupa ülkelerinin liderlerinin buluştuğu Malta'daki AB zirvesinden sonra açıklamalarda bulunan Macron, Güney Kıbrıs'la tam bir dayanışma içinde olduğunu söyleyerek Kıbrıs egemenliğine saygı duyulması noktasındaki kararlılığını tekrarladı. Macron, "Türkiye, Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesinde sürdürdüğü yasa dışı faaliyetleri sonlandırmalı" ifadesinde bulunarak Avrupa Birliği'nin bu konuda hiçbir zayıflık göstermeyeceğini söyledi.

KIBRIS'TAKİ MESELE  

Kıbrıs'ın çevresinde hem Rum hem de Türk tarafınca düzenlenen doğal gaz arama faaliyetleri, Doğu Akdeniz'de gerginliği oldukça yükseltiyor. Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'ye ada çevresinde doğal gaz aramak için yaptığı planları bozmak için elinden geleni yapıyor.

Türkiye'ye ait sondaj ve araştırma gemileri adadaki Türk yönetiminin ruhsat verdiği alanlarda geçtiğimzi ay doğal gaz arama faaliyetlerine başlamıştı.

Rum yönetimi ise 2011 senesinde hidrokarbon aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan etmişti. Kıbrıs Cumhuriyeti bu parsellerin bir bölümünde, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar kapsamında sondaj çalışmalarına başladı. Rumların ilan ettiği parsellerden bazıları; Kuzey Kıbrıs'ın TPAO'ya ada açıklarında petrol ve doğal gaz araması için ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor. Fakat taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde ki arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı yapıldıklarını öne sürerek karşı çıkıyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal