Flaş! Türkiye, Suriye'ye Askeri Harekat Başlattı!

TÜRK Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekât başlatıldı.

24.08.2016-09:17 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Flaş! Türkiye, Suriye'ye Askeri Harekat Başlattı!

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapıldı.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. F-16'lar Cerablus ve Keklice'de hedefleri vuruyor. Hava Kuvvetleri'nce 12 hedef vuruldu. Sınırda karadan atışla da 70 hedef imha edildi.

Aynı zamanda görünür hedefler sınırdaki tanklarla vuruluyor. Suriye'nin kuzeyindeki harekat kapsamında geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği bildirildi.

Harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

Saat 04.00'te başlayan harekatta Cerablus'taki IŞİD hedefleri savaş uçakları, tank ve obüs topları ile çok namlulu roketatarlar ile ateş altına alındı. Karadan da harekat başlaması ve sınırda bekleyen tankçı birlikleri için geçiş noktaları oluşturuldu.

Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus İlçesi iç savaşın başlamasının ardından önce Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ardından İslami Cephe'nin ve son olarak 2014 yılının ilk günlerinde ise terör örgütü IŞİD'in denetimine geçti. Geçen yıl önce PYD'nin olası saldırılarına karşı Cerablus'taki IŞİD militanları Türkiye sınırına yakın noktaya patlayıcı döşeyip, ilçenin etrafına iş makineleriyle hendekler kazdı.

Zaman zaman IŞİD tarafından atılan havan mermilerine sınır birlikleri tarafından misliyle karşılık verilirken, son günlerde yoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları, Cerablus'a harekat başlattı. IŞİD ve ÖSO arasında çıkan çatışmalarda ateşlenen havan mermilerinin son günlerde birbiri ardına Karkamış'a düşmesinin ardından, IŞİD mevzileri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından top atışlarıyla vuruldu.

YOĞUN HAREKETLİLİK VARDI

Son günlerde askeri yığınağın da yapıldığı Karkamış'a dün birbiri ardına Suriye tarafından IŞİD militanlarının attığı havan mermileri düştü. Gün boyu 7'si ilçe merkezine 9 havan mermisinin düştüğü Karkamış'ta sokağa çıkılmaması uyarıları yapılırken, akşam saatlerinde sınır hattındaki 6 mahallede yaşayanların güvenli bölgelere gitmesi için Gaziantep Valiliği tarafından çağrı yapıldı.

Bu çağrılar üzerine halk Karkamış'ı boşaltırken, kamu görevlileri de 2 gün idari izinli sayıldı.

HAREKAT 04.00'TE BAŞLADI

Saatler 04.00'ü gösterirken Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından terör örgütü IŞİD mensuplarından temizlenmesi amacıyla Cerablus'a yönelik askeri harekat başlatıldı.

Sınırda konuşlu tank, obüs ve çok namlulu roketatar bataryaları ile Cerablus'taki IŞİD hedefleri ateş altına alındı. Birbiri ardına yapılan atışlar ile Cerablus'tan dumanlar yükselirken Türkiye tarafında da heyecanla izlendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müdahale başlatmasının ardından bölgede hazır bekletilen iş makineleri de 04.05'ten itibaren belli noktalardan geçişe uygun zemin oluşturdu.

Sınır hattında görevli birliklerin top ve roketatarlarla 63 hedefe 224 atış yaptığı bildirilirken Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'ların da katılımıyla 06.08, 06.10 ve 06.30'da Cerablus'a yönelik hava harekatı düzenlendi.

SIK SIK PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR

İlçe merkezinin büyük oranda boş olduğu ve birçok kişinin son günlerdeki gelişmeler nedeniyle evlerini terk ederek güvenli gördüğü yerlere gittiği Karkamış'ta ise Suriye sınırında sık sık patlama sesleri duyuldu.

İlçede heyecana neden olan patlamaların ardından hedef alınan yerlerden yükselen siyah dumanlar da yine Türkiye tarafından çıplak gözle izlenebildi. Sık sık Karkamış semalarında görünen savaş uçakları, Cerablus ve çevresindeki hedeflere bomba yağdırdı.

TANKLAR HAZIR BEKLİYOR

Karkamış'ın sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarında ise çok sayıda tank hazır bekletiliyor. Bazı iş makinelerinin de bulunduğu alanda hazır bekletilen tankların bulunduğu bölgeye de kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

Cerablus'a harekatta topçu atışları ve uçakların bombardımanı devam ederken askeri kaynaklardan yapılan açıklamalarda, 'harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak' olduğunu kaydedildi.

SAHRA HASTANESİ KURULDU

Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi'ndeki sosyal tesis ise sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, harekatın başladığını duyurarak amacın bölgenin IŞİD'den arındırılması olduğunu duyurdu. Öte yandan harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği de sınır hattında Cerablus'un karşısındaki geniş bir bölgeyi 'özel güvenlik bölgesi' ilan etti.

KARKAMIŞ'A GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAK

Bu arada özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için Karkamış'a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. İlçeye ulaşımı sağlayan yolların tamamı jandarma tarafından kesilirken, kimsenin ilçeye gitmesine izin verilmiyor.

Jandarma ekipleri de araçlarıyla veya yaya olarak kontrol noktalarına gelenlere 'geri dönün' uyarısında bulunuyor.

DAKİKA DAKİKA CERABLUS OPERASYONU

Askeri harekat kapsamında ilk olarak  saat 04.00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı.

Saat 04.05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı.

Saat 05.45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.

İlk hava harekatı, saat 06.08'de gerçekleşti. Saat 06.10 ve 06.30'da da hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.

Saat 09.05'te askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef vuruldu.

 Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cerablus'un ya da başka bir kentin IŞİD'in elinde olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söylemişti.

BORDO BERELİLER SURİYE'DE

TSK özel kuvvetleri unsurları, sınır bölgesinden sızma harekatıyla Suriye topraklarına girdi. Bordo Bereliler, kentin bazı yerlerinde IŞİD'in direncini kırmaya yönelik nokta operasyonlar düzenledi.

ÖSO DA KARADAN İLERLİYOR

Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak harekete geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Cerablus çevresinde IŞİD'le çatışıyor.

RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ

Cerablus'a düzenlenen askeri harekat ile ilgili Rusya'ya bilgi verildi.

Askeri harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

Terör örgütü IŞİD ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

Cerablus Yerel Konseyi, Özgür Suriye Ordusu'ndan Türkiye sınırı yakınlarındaki kenti IŞİD'den almasını istemişti.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır."

Operasyonun iki hafta yani 15 gün sürmesi öngörülüyor. Bu süre içinde IŞİD unsurlarının tümüyle Cerablus’tan çıkarılması ve Rakka’ya çekilmesi hedefleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal