Fatih Erbakan'ın Yeniden Refah Partisi Kapatılabilir

Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın kurduğu Yeniden Refah Partisi kapatılabilir. Anayasaya göre kapatılan bir parti benzer yada aynı isimle yeniden kurulamaz.

30.11.2018-10:33 - (Son Güncelleme: 30.11.2018-10:37)

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan tarafından kurulan Yeniden Refah Partisi'nin kapatılabileceğini iddia etti.

"BİR HUKUKÇU DİLEKÇE VERDİ"

Saygı Öztürk, "O siyasi parti şu sebeple kapatılabilir" başlığıyla paylaşılan yazısında "Kimsenin rahmetli Necmettin Erbakan veya ailesine düşmanlığı bulunmuyor. Fakat, ülkemizde anayasa ve yasalara uyulmasını talep etmek, çaba harcamak de başta hukukçuların vazifesidir. Nitekim, bir hukukçu, partinin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verdi" sözlerini kullandı.

"AİHM'NİN TÜRKİYE'Yİ HAKLI BULDUĞU TEK KAPATMA KARARI"

"Anayasada ve Siyasi Partiler Yasası'nda (SPY), Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan siyasi partilerin başka bir isim altında kurulmayacağı bildiriliyor" anımsatmasında bulunan Öztürk, şöyle söyledi: "Gene SPY'de, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan partilerin isim, amblem, rumuz, rozet yada benzeri işaretlerinin aynen yada iltibasa yer verecek şekilde kullanılamayacağı, kurulacak siyasi partilerin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan siyasi partilerin devamı olduklarını açıklayamayacakları ve böyle bir iddiada bulunamayacakları da bildiriliyor. Refah Partisi, laik Cumhuriyet ilkesine aykırılığın odağı olduğu için Anayasa Mahkemesi tarafından 1998 senesinde kapatıldı. Kapatma kararı sebebiyle hak ihlali olduğu hususunda gerçekleştirilen başvurular da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 3. Dairesi tarafından 2001 senesinde reddedildi. Bu karara gerçekleştirilen itirazlar da AİHM Büyük Dairesi'nce 2003 senesinde reddedildi. Türkiye'de verilen siyasi parti kapatma kararları hakkında AİHM'e yapılan başvurular içinde Refah Partisi hakkındaki kapatma kararı, AİHM'in Türkiye'yi haklı gördüğü tek siyasi parti kapatma kararı olması yönüyle de dikkat çekiyor."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal