Ezidi Kürtler PKK'ya İsyan Etti

Kuzey Irak’ta Ezidi Kürtler, PKK’nın köylerini ve kasabalarını işgaline isyan etti. Ezidiler, Terör örgütünü protesto ederek PKK’nın bir an önce Şengal’i (Sincar) derhal terk etmelerini istedi.

28.07.2020-11:14 - (Son Güncelleme: 28.07.2020-11:43) Ezidi Kürtler PKK'ya İsyan Etti

PKK’nın Suriye’de Araplar ve örgüt yanlısı olmayan Kürtlere yönelik yürüttüğü terör politikalarını Kuzey Irak’ta da uygulayınca, Kürtler isyan etti. Irak Kürdistan Belgesel Yönetiminde bulunan Ezidilerin yaşadığı Sincar Bölgesinde Halk PKK’ya isyan etti.

Ezidi Evi adlı sivil örgüt kuruluşu öncülüğünde harekete geçen Kürdistan Bölgesel Yönetim vatandaşları, PKK’ya karşı sivil eylemler zinciri başlattı. PKK’nin tacizlerinin artması ve tarihten bu yana bölgenin en barışçıl topluluğu olan Ezidileri isyana sürükledi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin PKK’ya karşı etkisiz kalması, Ezidileri harekete geçiren bir diğer sebep oldu. Bölgesel yönetimin aciz kalmasından sonra harekete geçen Ezidiler, PKK’nın kendi bölgelerini boşaltması için sivil itaatsizlik eylemleri başlattılar.

Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmergelerinin PKK’ya yönelik operasyon yapmaya korkmalarından dolayı Yezidiler Irak Merkezi Hükümet ordusu ve uluslararası toplumdan yardım istediler. Ancak Irak ulusal ordusu ve uluslararası toplum de Ezidilerin bu çığlığına karşı sessiz kaldılar.

Bunun Üzerine Türkiye’nin Ezidilerin yardımı için gerekli çalışmalar başlattığı alınan bilgiler arasında bulunuyor.

Muhabirlerimizin edindiği bilgiye göre Türk Silahlı Kuvvetleri, Ezidilerin bu talepleri doğrultusunda bölgede yeni pir operasyon hazırlığına başladılar. TSK’nın Ezidilerin yoğunlukta yaşadığı ve Suriye ile bağlantı bölgesi olan Sincar (Şengal) bölgesine bir temizlik harekatı başlatacağı ve bu bölgenin güvenliğini sağlayacağı da alınan bilgiler arasında bulunuyor.

Terör örgütü PKK, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden zorla aldığı Sincar (Şengal) bölgesine yerleştikten sonra, bölge halkının Türkiye ve Barzani aleyhine eylemlerde bulunması için çeşitli baskı yöntemleri uyguladılar.

DAEŞ terör örgütü gibi Ezidilerin kadın ve kızlarını zorla kaçırdılar. Bununla da yetinmeyen PKK terör örgütü, Ezidi esnafından da yüklü miktarda haraç toplamaya başladı. Kuzey Irak’ın en yoksul halkı olan Ezidiler, bu baskı ve haraç zulmü karşısında örgütlenerek PKK’ya karşı sivil direniş başlattılar.

Dün Sincar’da büyük bir eylem başlatan Ezidilerin ellerinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı yerine Irak bayrağını taşımaları da dikkat çekti. Protestocular, Bağdat yönetiminin Ezidi genç kadın ve erkeklerin PKK tarafından kaçırılarak silahlandırılmasına engel olması istendi.

PKK tarafından alıkonulan ve sonrasında haber alınamayan Ezidi gençlerin akıbetlerinin bildirilmesini ve serbest bırakılmalarını talep eden protestocular, Şengal Dağı’nda tüneller açan PKK’nın halkın evlerinin arasındaki üslerini de kaldırmasını talep etti.

Eylemciler, PKK saflarında olup Şengal’de bulunan Arap ve diğer yabancı teröristlerin de bölgelerini terk etmesini istedi.

SİNCAR NERESİDİR?
Sincar diğer ismiyle Şengal, Irak'ın kuzeyinde yer alan Ninova iline bağlı bir yerleşim yeridir. Ezidiler'in çoğunlukta olduğu bu bölgede Araplar ile Süryaniler de yaşamaktadır.

YEZİDİLİK NEDİR?
Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden gelen bazı inançlar Yezidilik ya da Ezidilik diye adlandırılmıştır.

Ezidiler, eskiden Asurluların yaşadığı Irak'ın Ninova bölgesinde hayatlarını sürdürmektedir. Yezidilerin tamamı Kürt asıllıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal