Erzincan'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Nedeniyle 17 Kişi Hastanelik Oldu

Türkiye, dünyada etkili olan coronavirüs salgınıyla mücadele ederken, Erzincan'da 1 ayda 17 kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastalık kentte tedirginliğe neden oldu.

03.06.2020-11:55 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-11:53) Erzincan'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Nedeniyle 17 Kişi Hastanelik Oldu

Ülke genelinde etkili olan coronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken, Erzincan ve çevre illerdeki kene vakaları artmaya başladı. Son olarak Erzincan'da 1 ayda 17 kişi hastaneye kaldırılırken, konuyla ilgili olarak Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili açıklamalarda bulundu.

"HER YIL BİRÇOK İNSAN ETKİLENİYOR"

Hastalığın ilk görüldüğü tarihe değinen ve kesin tanı sonrası hastalığın birçok bölgede görüldüğünü belirten Karakeçili, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, Türkiye'de ilk kez 2002-2003 yılında görülen vakalardan sonra tanındı ve kesin tanı doğrulandıktan sonra ülkemizde birçok bölgeden vakalar bildirildi. Öncelikle Tokat ve Kelkit Vadisi sahasında görülen vakalardan sonra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hala varlığını korumakta ve her yıl birçok insanı etkilemektedir. Hastalık Türkiye'nin birçok ilinde görülmektedir. Ancak yoğunluklu olarak vakaların kümelendiği bölgeler; özellikle Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz'in Orta Anadolu'ya komşu illeri başta gelmektedir." ifadelerini kullandı.

"TEMMUZ SONUNA KADAR VAKALARIN DEVAM EDECEĞİ KANAATİNDEYİZ"

Kelkit Vadisi sahasında her yıl çok sayıda vakanın görüldüğünü bildiren Karakeçili, "Bu vakalar gerek hastanemizde, gerekse çevre illerde takip edilmektedir. Hastalık Erzincan ili ve ilçelerinin kırsal kesimde de yaygın görülmektedir. 2011-2020 yılları arasında hastanemizde her yıl ortalama 30 ile 40 arasında olmak üzere yaklaşık 300 kesin tanı alan hasta takip edilmiş ve 7 hasta kaybedilmiştir. Son 2 yıldır bu sayı biraz azalmakla birlikte yine de 25-30 civarında olmuştur. Hastanemize Erzincan'ın ilçeleri ile birlikte çevre illerden (Tunceli, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Bingöl) başvurular olmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda genellikle nisan ayında, hatta bazı yıllar mart ayından itibaren hasta görmeye başlardık. İlk vakalardan sonra hava şartlarına bağlı olarak özellikle temmuz sonuna kadar vakaların devam edeceği kanaatindeyiz." dedi.

"KONUYLA İLGİLİ EĞİTİM VE FAALİYETLER DÜZENLİYORUZ"

Açıklamalarına devam eden Karakeçili, "Covid-19 nedeniyle biraz ikinci planda gibi kalsa da Bakanlığımızın önerileri doğrultusunda diğer hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik her yıl olduğu gibi konuyla ilgili eğitim faaliyetleri düzenliyoruz. Özellikle bizim gibi endemik bölgelerde çalışanlar açısından her an vaka gelebileceği konusunda dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı yeni bir hastalık değildir. Bazı vakalarda ölümle sonuçlanabilen bir kırsal bölge hastalığıdır. Virüsü taşıyan kenelerin bulunduğu alanları iyi bilmekteyiz. Şehir merkezlerinde, kentsel park ve bahçelerde kene tutunması sonucu çok sayıda kene ısırık vakaları endişeli bir şekilde bizlere başvurmaktadır. Ancak şuana kadar bunlardan hiçbirinde hastalık gelişmedi. Bu nedenle bu alanlardaki keneler hastalık taşımadığı için ısırsa dahi herhangi bir virüs bulaştırması söz konusu değildir. Hastalığın görüldüğü bölgeler bellidir. Hastanemizde tanı koyduğumuz hastaların hepsi ya bu kırsal bölgelerde ikamet edenler ya da herhangi nedenle buraları ziyaret eden/bir süre kalan kişilerdir. Bu açıdan hastalığın sık görüldüğü bu endemik bölgelerde yaşayan insanların dikkat etmesi gerekmektedir." şeklinde ifadeler kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal