Enerji Bir-Sen Genel Başkanı’ndan Önemli Uyarı: Türkiye Ve Dünyayı Zor Günler Bekliyor

Coronavirüs Pandemisi ile birlikte enerji tüketiminde yaşanan değişiklikler hakkında haber365.com.tr’ye konuşan Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul çarpıcı uyarılarda bulundu.

19.06.2020-19:14 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-19:15) Enerji Bir-Sen Genel Başkanı’ndan Önemli Uyarı: Türkiye Ve Dünyayı Zor Günler Bekliyor

Dünya’yı etkisi altına alan ve binlerce kişinin ölümüne sebebiyet veren Koronavirüs Pandemisi sürecinde insanların enerji tüketim alışkanlıklarında da değişiklikler oldu. Dünya çapında yaşanan bu değişiklikleri haber365.com.tr’ye değerlendiren Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul önümüzdeki süreçte enerji ihtiyacının artacağına işaret ederek, “Türkiye’yi ve Dünya’yı zor günler bekliyor.” dedi.

“Pandemi sürecinde hava kirliliği azaldı”

Tonbul, pandemi öncesinde karbon monoksit gazının havaya salınımının tehlikeli boyutlarda olduğunu lakin bu süreçle birlikte hava kirliliğinin azaldığının altını çizerek şöyle konuştu: “İnsanların sokağa çıkmamasıyla ve evde kalmalarıyla birlikte trafikte aksamalar, ulaşımda noksanlıklar oluşmaya başladı. İnsanların daha az araç kullandığı, daha az dışarıda bulunduğu bir dönem geçirdik ve bunun sonucunda da elbette dizel ve benzin gibi karbondioksit salınımı yapan araçların kullanımında büyük ölçüde bir azalma oldu. Bütün bunların ardından hava kirliliğinde hissedilir derecede büyük bir azalma gerçekleşti. Öyle ki evvelinde geceleri gökyüzünü görmekte zorlandığımız, bir sis perdesiyle muhatap kaldığımız Ankara’da dahi bu dönemde geceleri yıldızların tüm parlaklığıyla görülebildiği bir süreç geçiriyoruz.”

“Önümüzdeki süreçte yenilenebilir enerjiye ihtiyaç artacak”

“Pandemiyle birlikte akaryakıt motorlu araçların havaya ve insan sağlığına etkileri gözler önüne serilmiş oldu.” diyen Enerji Bir-Sen Genel Başkanı, yakın gelecekte yenilebilir enerjiye duyulan ihtiyaçta artış beklendiğine dikkat çekti ve “Zaten başlamış olan elektrikli araçların piyasada yer almasına yönelik dönüşüm, önümüzdeki süreçte hız kazanarak ilerlemeye devam edecek. Temiz enerjili gereçlerin kullanımı ve buna bağlı olarak temiz enerjiye duyulan ihtiyacın artacağı bir dönem bizleri bekliyor. Ayrıca yapay zekanın ve bilgisayarların kullanımında yaşanacak artışla birlikte bu tip aletlerin yakıtı olan elektrikte de ihtiyaç açığı ortaya çıkacak. Bu da ‘Elektrik ihtiyacı nereden karşılanacak?’ sorusunu gündeme getirecektir. Bu sebeplerle hidrolik enerjide, güneş, dalga ve rüzgar enerjilerinde, biyoenerjide üretim açığı olacaktır. Bunların daha yoğun elde edilebilmesi için çalışma başlatılmalıdır. Özellikle güneş enerjisinin üretiminde yeni uygulamaların ortaya konması gerekmektedir.” dedi.

“Tüketim alışkanlıkları değişti”

Pandemi süreciyle birlikte araç kullanımında büyük bir azalma olduğuna dikkat çeken Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, “Pandemi sürecinde her ülkenin farklı farklı uygulamaları oldu. Bizim ülkemizde ise sokağa çıkılamaması yönünde kararlar alınarak önce 31 sonra 15 ilde sokağa çıkma yasakları uygulandı. Bunlara ek olarak diğer illerde de bazı kısıtlamalara gidildi. Sokağa çıkma yasakları ve iller arası ulaşım kısıtlamalarıyla birlikte yakıt tüketimi minimum seviyeye indi. Bu anlamda akaryakıtta ve yenilenemez enerji kaynaklarında büyük tasarrufların gerçekleştiğini belirtmek gerekir.” derken, yenilenebilir enerji kullanımın önemli ölçüde arttığını belirtti ve sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu süreçte insanların büyük çoğunluğu evlerinde kaldığından dolayı ister istemez elektrik ve doğalgaz kullanımı arttı. Dünyanın en büyük sorunlarından biri haline gelen su tüketiminde de büyük bir artış gerçekleşmiş durumda. Evlerinde kalan insanlar bilgisayarlar, televizyonlar, mutfak gereçleri ve daha birçok elektrikli aleti yoğun kullanmaya başladı. Bu sebeple de özellikle elektrik tüketiminde önemli ölçüde artış oldu. Bu artışlar devam ederse yenilenebilir enerji üretiminde büyük ihtiyaç ortaya çıkacaktır.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal