Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Kritik Karar

Elde edilen son dakika haberlerine göre Başkan Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca vatandaşa rahat bir şekilde nefes aldıracak olan düzenlemelerin yapılması talimatında bulundu.

24.10.2018-16:03 - (Son Güncelleme: 25.11.2021-17:21) Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Kritik Karar

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Çin'in Wuhan kentinde başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün ardından toplumun farklı kesimlerinde yaşanan dertlerin giderilmesi için gerekli adımları atılacağı ifade edilmişti. Söz konusu bu konular kabine ve AK Parti MYK toplantıları da başta olmakla birlikte son dönem içerisinde çeşitli platformlarda gündem masasına taşınmıştı. Emekli aylıkları ile birlikte asgari ücrette beklenenin de üzerinde zamdan sosyal yardımların yükseltilmesine, 3600 Ek Gösterge ve emeklilik adına yaşı bekleyenlerden çiftçilerin girdi fiyatlarının düşürülmesine dek son derece önemli uygulamalar masada yer almakta ve sizler için haberimizde... 

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT Twitter'da sürekli gündem oluyor ve trendlerde yer alıyor. Bakanlıktan gelen açıklamaya göre 2021 yılında EYT hakkında bir güncelleme gerçekleşmeyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı açıklamada, "on günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere ilişkin bir düzeltme ihtiyacı oluşmuştur. Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır." sözlerine yer verdi. Ak Parti'den yapılan açıklamaya göre 3600 ek gösterge ve asgari ücret sonrası EYT konusu da meclise taşınıp 2022 senesinde onaylanacak.

EYT YENİ GELİŞMELER

Sosyal ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “Takdir edersiniz ki, karar aşamasına gelince kamuoyuyla bunları paylaşıyoruz. Şu anda önümüzde en başta asgari ücret var, onu çalışıyoruz, 3600 Ek Gösterge'yi çalışıyoruz. Bakanlıkta bu çalışmalarımız bittikten sonra, başka bakanlıklarla, özellikle ekonomi bakanımızı çok ilgilendiriyor, devlet personeli ilgilendiriyor, bir araya gelip ondan sonra kamuoyuyla paylaşırız” ifadelerini kullandı.

EYT'YE YENİ MODEL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çalışmalara başlamış durumda. Hangi ülkenin modelinin benimseneceği merak konusu. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanına sunulacak ve cumhurbaşkanlığı son kararı verecek. Almanya ve Finlandiya modelleri şu an üzerinde durulan iki sistem olarak düşünülüyor.

Bu modellere göre belirlenen yaştan önce primini tamamlayan vatandaşlardan sigorta yılı için ne kadar yıl kalmışsa her yıl belli oranda kesinti yapılacak. Emeklilik yaşı geldiğinde vatandaş maaşını tam olarak almış olacak.  


İSTEK VE TALEPLER AK PARTİ MERKEZİNE İLETİLDİ

AK Partili milletvekilleri geçtiğimiz yaz ayları süresince seçim çevrelerinde vatandaşlar ile bir araya gelmesinin neticesinde sorunlarını ilk ağızdan dinlemişti. İstek ve talepler rapor biçimine getirilmesinin ardından parti genel merkezine iletti. Yapılan çalışmaların çerçevesinin tespit edilmesinde bu öncelikli beklentiler de dikkate alınmış durumda.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILAN (EYT) İÇİN ÇALIŞMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını tamamlayıp emekli olabilmek adına yaşı bekleyenlere yönelik bir çalışma sürüyor. Bu konu hakkında ne yapılabileceğine, maliyetlere de bakılacak. Hazırlanan söz konusu öneri Başkan Erdoğan'a da sunulacak. Son kararı ise Erdoğan verecek.


KARAR UYGULANIRSA 2 BİN TL'NİN ALTINDA EMEKLİ MAAŞI KALMAYACAK

Emeklilerin durumlarının düzeltilmesi adına da iki konu özellikle üstüne duruluyor. Öncelikli olarak aylıklarına rutinin haricinde bir zam yapılması gündem dahilinde. Bu şekilde geniş bir kitlenin alım gücü ile alakalı ciddi bir rahatlama sağlanacak. Tartışılan bir başka düzenleme de 2 bin liranın altında (bu rakamın daha aşağı çekilebilme ihtimali gündemde) emekli maaşı alanlara seyyanen zam uygulanarak bunların yukarı çıkartılması. Eğer bu konuda karar verildiği takdirde 2 bin TL'nin altında emekli maaşı kalmayacak..

ASGARİ ÜCRET 3 BİN 500 LİRA OLACAK

Asgari ücret konusunda da hesaplamalar bir yandan yapılmaya devam ediliyor. Bu yıl da enflasyonun üstüne çıkılarak yüzde 30'lar seviyelerinde zam yapılabileceği kulislerde tartışılıyor. Bu şekilde asgari ücret 3 bin 500 lira civarına gelmiş olacak.


MAZOT, GÜBRE GİBİ ÇEŞİTLİ GİRDİLERİN FİYATI DÜŞÜRÜLECEK

Gıda fiyatlarının düşürülmesi hedeflenmiş ilk isteklerden birisi durumunda. Bir başka taraftan da spekülatif fiyat artışlarının önüne geçirilmesi ile bir başka yandan da çiftçinin mazot, gübre ve tohum gibi çeşitli girdi maliyetlerinin düşürülmesi için çalışmalar durmak bilmeden sürüyor

YOKSUL KESİMLERE YAPILAN YARDIMLARA DÜZENLEME GETİRİLECEK

Başkan Erdoğan'ın büyük bir özenle üzerinde durmuş olduğu konulardan birinin de yoksul kesimlere yönelik sosyal yardımlar olduğu bildirildi. Bu konuda da geniş kapsamlı bir çalışma olacak

3600 GÖSTERGEDE SON DURUM

Öğretmen, sağlık çalışanları, polis başta olmakla birlikte belli gruplar için 3600 ek gösterge verilmesi konusu da yine gündem olmuş durumda. Önümüzdeki ay içerisinde ilk kez bunun çalışmalarını yürütecek bir komisyon da oluşturulacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal