Emeklilikte Yaşa Takılanlar Ankara'da Büyük Bir Eylem Yapacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyleyerek 10 Şubat'ta Ankara'da büyük bir eylem yapacaklarını açıkladı.

06.02.2019-10:29 - (Son Güncelleme: 06.02.2019-10:19) Emeklilikte Yaşa Takılanlar Ankara'da Büyük Bir Eylem Yapacak

Prim gün sayısını doldurup, yaşı doldurmayı bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 10 Şubat'ta Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde bir araya gelecek. EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin organize ettiği büyük buluşmaya 81 şehirden katılım bekleniyor.

"HAKKIMIZ OLAN EMEKLİLİĞİ İSTİYORUZ"

EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, 10 Şubat'ta yapılacak etkinliğe ve istekleri ile alakalı BirGün'e açıklamalar yaptı. Özüpak, "Bizler erken emeklilik istemiyoruz, hakkımız olan emekliliği talep ediyoruz"dedi.

"YASALARIN GERİYE DOĞRU İŞLETİLMESİ HUKUKA AYRI"

En önemli isteklerinin 4447 Sayılı Yasa'nın iptali olduğunu söyleyen Özüpak, şunları kaydetti:

"1999 senesine dek emeklilikte yaş kuralı yoktu. 1999'da çıkarılan 4447 Sayılı Yasa emeklilik için yaş şartı getirdi. 1999 ardından işe girenlerden, kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşından önce emekli olamaması koşulu getirildi. Kanunların geriye doğru işletilmesi hukuka aykırı olmasına rağmen bu kanunun uygulama süresi 1976 senesine dek geriye gitti. Bir taraftan 58-60 yaşına dek çalışmamız beklenirken, yaş kaynaklı 'verimsizlik' sebebiyle işten çıkarılma ve iş bulamama gibi problemler yaşıyoruz. Ekonomik manada ciddi sıkıntılarla baş başa kaldık. Ayrıca 2008 senesinde çıkan 5510 Sayılı Yasa ile aylık bağlanma oranları değiştirildi. Bu kanunun ardından 700-1000 TL arasında maaş bağlanabilir oldu. Bu maaşlar ile yaşayamıyoruz. Bunun da iyileştirilmesini istiyoruz."

"DAYANMA GÜCÜMÜZ KALMADI"

Kamuoyunda EYT ile alakalı "Erken emekli olmak istiyorlar" biçiminde bir algı yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Özüpak, "Bizim isteğimiz erken emeklilik değil. Kazanılmış haklarımızın verilmesini istiyoruz" dedi. İsteklerinin hükümet tarafından ekonomik yük olarak görülmesini de eleştiren Özüpak, "Böyle bir ekonomik yükün kaldırılamayacağı söylüyor. Biz bunun bedelini fazlaca ödedik. Haklı talebimizin arkasındayız. Göz ardı edilmeyi kabul etmiyoruz" diye konuştu. İşsiz kalanların 77 lira GSS primi ödemeden sağlık hakkından bile yararlanamadığına dikkat çeken Özüpak, "Ekonomik açıdan dayanma gücümüz kalmadı" diye konuştu.

10 ŞUBAT'TA ANKARA BÜYÜK MİTİNG YAPILACAK

Birçok ilde yaşadıkları problemlerin çözümü için toplantılar yaptıklarını kaydeden Özüpak, "Büyük buluşmayı da Ankara'da yapacağız. 10 Şubat'ta ilk durağımız Anıtkabir olacak. Saat 13.00'te ise Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde bir araya gelerek isteklerimizi söyleyeceğiz" diye konuştu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal