Ege Adalarını Yunanistan'a İnönü Peşkeş Çekti

Türkiye sınırlarının belirlendiği Lozan Antlaşması'nın 97'nci senesinde tarihi gerçekler gün yüzüne çıktı. Cumhurbaşkanlığı Arşiv Daire Başkanı Muhammet Safi o dönemde verilen tavizlere yönelik belgeler paylaştı.

15.08.2020-15:06 - (Son Güncelleme: 15.08.2020-15:07) Ege Adalarını Yunanistan'a İnönü Peşkeş Çekti

24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nın 97. yıl dönümde antlaşmanın şartları yeniden gündeme geldi.

İSMET İNÖNÜ'NÜN DİPLOMATİK ZAYIFLIĞI
O dönemde Türkiye Dışişleri Bakanı İsmet İnönü başkanlığında oluşan bir heyet, 1. Dünya Savaşı'ndan galip ayrılmamıza rağmen verdiği tavizler ve gösterdiği diplomasi zaafları nedeniyle önemli topraklar ile ekonomik kayıplar, verdik.

MUSUL KERKÜK HATAY 12 ADA KIBRIS ELDEN GİTTİ
Lozan Antlaşması kapsamında Misak-ı Mili sınırları içindeki Musul, Kerkük ve Süleymaniye İngilizlere, Hatay ise Fransızlara devredildi.

Diğer taraftan 12 ada İtalyanlara, İmroz, Bozcaada ve Tavşanlı adaları dışındaki bütün Ege adaları Yunanistan'a, 1571'den beri Türklere ait olan Kıbrıs ise İngiltere'ye bırakıldı.

ALMANLAR VERMEK İSTEDİ İNÖNÜ HAYIR DEDİ
12 adanın elden çıkmasının ardından devlet arşivlerinden çıkan belgeler dönemin diplomatik hareketlerinin ne kadar güçsüz olduğunu ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanlığı Arşiv Daire Başkanı Muhammet Safi, resmi Twitter hesabından, ''Almanlar 12 adayı bize vermek istiyor. Zamanın Başbakanı Şükrü Saraçoğlu Cumhurbaşkanlığına soruyor: Adaları alıp İngilizlere verebilecek miyiz? İnönü cevap veriyor: Adaları almıyoruz... Belgeler Osmanlıca değil. Herkes okur... Yorumsuz'' notuyla döneme ait belgeler paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Arşiv Daire Başkanı Safi tarafından rapor olarak aktarılan belgelerde, Almanların 12 adayı Türkiye'ye verme talebinde bulunduğu fakat bu isteğin dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından kabul görmediği öngörülüyor.

MUSSOLİNİ'Yİ TANIMAMA KOŞULU
Safi ayrıca, ''Eğer Mussolini hükümetini tanısaydık adalar bizimdi. Tanımadık almadık diyor Başbakan Saraçoğlu Almanların şartı buydu'' ifadelerinin geçtiği başka bir belge daha aktardı.

Bahsi geçen belgede, Türkiye'nin Mussolini hükümetini tanımadığı için adaları alamadığı vurgulanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal