Edirne'de Toplu Taşımada Vurgun! 16 Milyon Lira Zimmete Alınmış

Edirne'de, şehir içi topu ulaşımın yapıldığı Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'nde (ETUS) şehir kartı olmayan yolcuların nakit ödeme yaptığı kumbaralarda biriken paraların kayda alınmadığı ihbar edildi.

24.02.2020-14:39 - (Son Güncelleme: 24.02.2020-15:28)

Edirne'de, şehir içi topu ulaşımın yapıldığı Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'nde (ETUS) şehir kartı olmayan yolcuların nakit ödeme yaptığı kumbaralarda biriken paraların kayda alınmadığı ihbar edildi. Bunun akabinde araştırma yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, 16 milyon 631 bin 654 liranın kayıtlara alınmadığını tespit etti. Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan bilirkişi kurulunun ek raporunda, paranın, muhasebe ve hesaplarına yansıtılmayan gelirler olduğu öğrenildi. ETUS Başkanı Hakan Giyik de iddiaların aslı olmadığını iddia ederek,  "Zimmet, vurgun, hırsızlık ithamlarını kabul etmiyoruz, edemeyiz de" diye konuştu.

Edirne'de belediye kontrolü altında toplu ulaşımı temin eden ETUS bünyesinde çalışan bir grup ortak, midibüslerde olan ve şehir kartına sahip olmayan yolcuların nakit para verdikleri kumbaralarda biriken paraların kayda alınmadığı öne sürülerek Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç beyanında bulundu. Başsavcılığın tayin ettiği bilirkişiden gelen raporda, herhangi bir hata olmadığı doğrultuusnda geçtiğimiz senenin Nisan ayında rapor düzenlendi. Fakat aynı bilirkişi kurulunun vergi müfettişinin raporuna dayanarak 5 ay sonrasında sunduğu ek raporda neredeyse 16 milyon liranın kayıtlara alınmadığına yer vermesi ortalığı karıştırdı. İlk raporda şu ifadeleree yer verildi:

"Kayıt dışı nakit tahsilatlarının muhasebe kayıtlarına ve hesaplarına yansımayan gelirler olduğu; kasayı, bakiyesini ve kooperatif varlıklarını arttırıcı etkisi olduğu; kooperatif genel kurulunda ortakların ibrasına sunulan bilanço ve gelir tablosuna yansıması nedeniyle ortakların bilgisinden gizlenmiş olduğu; sorumlusunun 1163 Sayılı 55 ve 56. maddeleri gereğince 2014-2015-2016-2017-2018 dönemlerinde görev yapan yöneticiler olduğu ancak nakit binişlerden kaynaklı olarak tahsil edilen tutarın 226 ortağa açıktan dağıtılması nedeniyle yönetim kurulunun uhdesinde bir meblağ bulunmadığı tespit edilmiştir."

MALİYE RAPORU: 16 MİLYON 631 BİN LİRA KAYITLARA GEÇMEDİ

Bu esnada bir kişi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na müracaat ederek, vergi kaçırıldığı doğrultusunda ihbarda bulundu. İhbar akabinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi müfettişlerini vazifelendirerek, inceleme başlattı. 29 Kasım 2018 senesindeki ihbarın sonraısnda başlatılan incelemede müfettişler, 2014 senesinde nakit para sistemine geçen araçlarda geniş çaplı çalışma yaptı. Çalışmada, nakit para kumbaralarına atılan paralar için 13 ayrı hattaki minibüslerden biri olarak 13 minibüs izlendi. İzlenen 13 taşıtta gün sonunda bin 165 hasılat belirlenip, günlük olarak 161 taşıtın yolcu taşıdığı varsayılarak günlük toplamda 15 bin 190 lira olarak hesaplandı. Maliye yetkilileri kayıtlara alınmayan senelik hasılatı 5 milyon 544 bin 477 lira olarak hesapladı. Çalışma sonucunda sene boyunca alınan nakit yolcu ödemelerini toplam 128 bin 18 lira olarak kaydedildiği, 5 senede toplam 16 milyon 631 bin 654 liranın kayıtlara alınmadığı tespit edildi. Raporda ETUS Başkanı ve CHP'den Edirne Belediye Meclis üyesi Hakan Giyik'in de içinde olduğu 14 yönetici kayıp paralardan sorumlu görüldü.

BİLİRKİŞİDEN İKİNCİ RAPOR: ZİMMET VAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişlerinin düzenlediği ve 16 milyon 631 bin 654 liranın kaydedilmediği doğrultusundaki raporu üzerine bu defa, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın vazifelendirdiği ve daha önce problem olmadığı doğrultusunda görüş veren bilirkişi ek bir rapor düzenleyerek başsavcılığa tekrar sundu. Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişlerinin düzenlediği rapora da dayanılarak, 'görevi kötüye kullanma, zimmet' başlığıyla düzenlenen ek raporda şu ifadeler kullanıldı:

"16 milyon 631 bin 654 lira kayıt dışı nakit taslaklarının muhasebe kayıtlarına ve hesaplarına yansımayan gelirler olduğu, kasayı bakiyesine ve kooperatif varlıklarını artırıcı etkisi olduğu, kooperatif genel kurul toplantısında ortakların ibrasına sunulan bilanço ve gelir tablosuna yansımaması nedeniyle, ortakların bilgisinden, gizlenmiş dönemlerinde görev yapan yönetim kurulu üyeleri, muhasip üyelerin kayıt dışı kalan nakit tahsilat tutarı olarak hesaplanan 16 milyon 631 lira tutardan tamamından birlikte sorumlu ve uhdesinde bulunduğu.".

'DENETLEME KURULU DA SORUMLU'

Raporda aynı zamanda kooperatifin denetleme heyetinin de yönetim heyetinin çalışmalarını ve hesaplarını periyodik zaman aralıklarında inceleyerek inceleme sonuçlarını düzenleyeceği bir rapor ile genel kurul mensuplarının bilgisine sunmasının zaruri olduğu aktarıldı. Raporda, 16 milyon 631 bin 654 lira nakit tahsilatın kayıt dışı olduğuna vurgu yapılarak, denetleme kurulunun bu hususta uyarı yapabileceği fakat bu hususta periyodik zaman aralığında düzenlenmiş bir raporun olmadığı, son yapılan denetim kurulunda da bu konulara yer verilmediğinin görüldüğü belirterek, denetleme kurulu mensuplarının da sorumlu ve hatalı olduğu aktarıldı.

'İDDİALAR ASILSIZ'

ETUS Başkanı Hakan Giyik, iddialar sonrasında kooperatif ortaklarının da hazır olduğu basın açıklaması gerçekleştirdi Bilirkişinin ilk hazırladığı raporun altını çizen Giyik, Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleriyle başsavcılığının hazırladığı bilirkişi kurulunun ek olarak düzenlediği raporlara değinmedi.

2014 senesinde Edirne Belediyesi'nin verdiği kararla nakit binişle toplu taşıma hakkı verildiğini belirten Giyik, "Bu hak, şehrin dışından gelen ve Kentkartı olmayan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için verildi. 2014-2019 yılları arasında nakit toplama işi başladı. O sırada haftada 1 gün, 15 günde 1 gün hak ediş dağıttık. Bu hak edişleri dağıttığımız sırada kooperatifimizin içinden 12 tane ortağımız bizi zimmetle suçladı; suç duyurusunda bulundu. Savcılık da bunların iddiasına istinaden ben, yönetimim ve denetim kurulu hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma başlatılmasının ardından konumuz bilirkişilere gitti. Bilirkişiler de kooperatifimizdeki tüm evraklarımızı incelediler ve aldılar. Bu konuyla ilgili inceleme yaptılar ve 18 Kasım 2019 tarihinde savcılığa bilirkişi raporları verildi. Raporlar verildikten sonra, sonuç kısmında şu ifadeler vardı. Yönetimin uhdesinde hiçbir şekilde bir meblağ bulunmadığı açık ve nettir" diye konuştu.

'ADAMIN ALNINI KARIŞLARIM'

Giyik, iddialara çok üzdüldüğünü dile getirerek, "Zimmet, vurgun, hırsızlık ithamlarını biz kabul etmiyoruz, edemeyiz de. Hakkımızda iddialarda kooperatif ortağı olan 12 kişi de dava açacağız. Ortaklarımız da tazminat davalarını açacak. Bu durumu, bu noktaya getirdikleri için hakkımızı soracağız onlardan. Burası büyük bir kooperatif, kimse itibarsızlaştırmaya çalışamaz. Kimse bana ve yönetimime hırsız diyemez. Alnını karışlarım adamın. Yüce adalete güveniyoruz. Gereken sonuçları alacağımıza da inanıyoruz. Biz Edirne halkına kaliteli hizmet vermeye çalışıyoruz; vermeye de devam edeceğiz. Yatırımlarımız da devam edecek. Kimse ETUS battı demesin; bunların cevabını da çok yakın zamanda vereceğiz. Kimse ETUS'a dil uzatamaz. Çok büyük emekler var burada; kimisi evini, kimisi arabasını, kimisi arsasını sattı şu anda ayakta durmaya çalışıyor. Kooperatifimiz üzerinde oynanan oyunlara hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz" dedi.

KAPSAMLI SORUŞTURMA

Diğer yandan Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, hazırlanan bilirkişinin ek raporu üzerine soruşturmayı detaylandırdı. Başsavcılığın, konuyu detaylıca araştırması için İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne emir verdiği aktarıldı...

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal