Dünyadan Türkiye'ye Destek Yağdı; Rusya Dahil

Sultanahmet'te 10 kişinin öldüğü terör saldırısının ardından birçok ülkenden Türkiye'ye dayanışma ve taziye mesajı gelirken Rusya ecikleli de olsa taziye mesajını yayınlamamazlık etmedi.

12.01.2016-19:10 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Dünyadan Türkiye'ye Destek Yağdı; Rusya Dahil

Türkiye’ye taziyelerini ileten ülkeler,saldırıyı sert dille kınadı. Saldırının üzerinden saatler geçmesine karşın, Rusya'dan herhangi bir resmi açıklama gelmemesi dikkat çekti.

AVRUPA BİRLİĞİ

AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin bir kez daha terör saldırısının hedefi olduğu belirtilerek, “AB ve Türkiye, terörün her türlüsüne karşı birlikte duruyor” dendi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Bugün İstanbul'da yaşanan hunhar terör saldırısını kınıyorum" ifadesini kullanarak, mağdurların acılarını paylaştığını kaydetti.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirilen terör saldırısını "acımasız" olarak niteleyerek, şiddetle kınadı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerini ileten ve düşüncelerinin yaralılarla, Türk halkıyla ve saldırıdan etkilenen diğer uluslarla olduğunu belirten Stoltenberg, “Bu tür saldırılar için hiçbir gerekçe olamaz. Tüm NATO müttefikleri terörün her türüne karşı mücadelede birleşmiş durumda” dedi.

ABD

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John R. Bass, Twitter hesabında paylaştığı mesajında, Sultanahmet’teki patlamayla ilgili haberleri yakından takip ettiğini belirterek,"Kalplerimiz, olaydan etkilenenlerle beraber" dedi.

İSPANYA

İspanya Hükümeti, Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısını kınayarak, hayatını kaybedenlerin aileleriyle acının paylaşıldığını bildirdi.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, terör saldırısıyla ilgili İstanbul'dan gelen haberlerin dehşet verici olduğu belirtildi.

YUNANİSTAN

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, “Türk halkına dayanışmamızı, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi, yaralananlara da acil şifalar dileğimizi dile getriyoruz” denildi.

FRANSA

Fransa Başbakanı Manuel Valls, terör saldırısı yaşayan ülkelerin dayanışma içinde olması gerektiğini söyledi.

Fransa Başbakanı, "Fransa, Türkiye ve terör saldırılarına hedef olan bütün ülkeler dayanışma içinde olmalı ve bütün imkanlarını terör tehdidine karşı mücadele etmek için seferber etmeli" dedi. Valls, şu aşamada saldırılarda ölen veya yaralananlar arasında Fransız vatandaşı olup olmadığı konusunda ellerinde kesin bilgi olmadığını ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’dan yapılan yazılı açıklamada, "Bu korkunç saldırıyı büyük bir kararlılıkla kınıyorum. Fransa’nın, Türk halkı ve yetkilileriyle dayanışma duygularını ifade ediyor, kurbanların yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi. Fabius, İstanbul’da bulunan Fransızlar için Dışişleri Bakanlığı’nda ve İstanbul Konsolosluğu’nda kriz masası oluşturduklarını da açıkladı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada saldırılarda ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a dayanışma mesajı gönderdi.

İNGİLTERE

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Türk yetkililerle temas halinde olduklarını belirterek "İstanbul’daki patlamaya ilişkin haberlerden büyük kaygı duydum. Türk yetkililerle temas halindeyiz. Yaralılara acil şifa diliyorum. Olayın mağdurlarının milliyetleri henüz bilinmiyor" ifadelerini kullandı.

BELÇİKA

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Sultanahmet'teki patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostlarının acılarını paylaştığını belirtti.

İTALYA

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Sultanahmet’teki terör saldırısıyla ilgili "son derece dehşet ve acı verici bir olay" nitelemesinde bulunarak İtalyan hükümeti ve halkının Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi. Başbakan Renzi, ülkenin önde gelen gazetelerinden Repubblica’nın video forumunda gündeme dair soruları cevaplarken, İstanbul’daki terör saldırısına da değindi.

İtalyan hükümeti ve halkının Türkiye’nin yanında olduğunu belirten Renzi, "Türkiye’deki saldırı, son derece dehşet ve acı verici bir olay" dedi.

IRAK

Irak Dışişleri Bakanlığı Sultanahmet'teki bombalı saldırıyı kınadı. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşı ve yabancı turistleri hedef alan terörist eylemi kınıyor, aileleri ve ülkelerine taziyesini bildiriyor" ifadesini kullandı.

Açıklamada, "IŞİD ve diğer gruplar kalkıştığı bu iğrenç eylemlerle bölgenin istikrarı ve ülke halklarının güvenliğini sarsmak istiyor. Bu eylemlerin tekrarlanmaması ve faillerinin yakalanıp cezalandırılması için daha fazla uluslararası koordinasyon ve dayanışmaya ihtiyaç söz konusu. Bu saldırı, bölgenin istikrarını sarsmak için ümitsiz bir girişimdir" denildi.

MISIR

Mısır'ın Sultanahmet'te yaşanan bombalı saldırıyı "terör eylemi" şeklinde nitelendirerek, söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığı bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd yaptığı yazılı açıklamada, Sultanahmet'teki saldırıyı "terör saldırısı" şeklinde nitelendirerek, ülkesinin söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti.

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki terör saldırısını kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınayan İran devleti, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere dost ve kardeş ülke Türkiye devleti ve milletine baş sağlığı dilemektedir" ifadelerine yer verildi.

CEZAYİR
Cezayir Başbakanı Abdulmelik Sellal da Sultanahmet'teki saldırıyı kınayarak terörizme karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

PAKİSTAN

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Pakistan ilk gelen haberlere göre birçok değerli yaşamın yitirildiği ve birçoğunun yaralandığı İstanbul Sultanahmet’teki patlamayı şiddetle kınıyor” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sevdiklerini kaybeden herkesle yürekten aynı duyguları paylaşıyor ve başsağlığı diliyoruz. Yaralıların en kısa zamanda iyileşmesi için dua ediyoruz. Pakistan hangi şekil ve tezahürde olursa olsun terörizmi kınadığını tekrarlar. Türkiye’deki kardeş hükümetle ve Türk halkıyla terörizme karşı olan mücadelelerinde güçlü bir dayanışma sergiliyoruz. Eminiz ki Türkiye karakteristik azmi ve kararlılığıyla bu musibetin üstesinden gelecektir.”

KATAR
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sultanahmet'te düzenlenen ve sivilleri hedef alan terör saldırısının bütün ahlaki ve insani değerlere ters düştüğü ifade edilerek, söz konusu saldırı şiddetle kınandı.

Katar'ın kardeş ülke Türkiye ve halkının bu tür saldırılarla mücadelesinde yanında yer aldığı kaydedilen açıklamada, Türkiye'nin güvenlik ve istikrarını korumak için aldığı tüm önlemlerin desteklendiği aktarıldı.

ETİYOPYA

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Getachew Reda, AA muhabirine yaptığı açıklamada,"Etiyopya, teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yanındadır. Ülke olarak, İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısını kınıyoruz" dedi.

HAMAS

Öte yandan, Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rışk, yaptığı yazılı açıklamada Sultanahmet'teki bombalı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Rışk, Türk hükümetine, halkına ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini, yaralılara ise acil şifa dilekleri sunduklarını ifade etti.

DÜNYA MÜSLÜMAN ALİMLER BİRLİĞİ

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Sultanahmet Meydanı'ndaki bombalı saldırıyı kınadı.

Genel Sekreter Ali el-Karadaği'nin yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'da gerçekleşen saldırı, kim yaparsa yapsın terörist bir saldırıdır. Sivilleri hedef alan bu saldırıyı kınıyoruz" denildi.

"Bu tür saldırıların ne semavi dinlerde ne de uluslararası kanunlarda yeri vardır" diyen Karadaği, "İslam ülkelerini ve Arap ülkelerini hedef alan bu saldırılar, güvenlik ve istikrarı hedef alma amacı gütmektedir" ifadelerini kullandı.

Karadaği, Türk halkına teröre karşı tek yürek olmaları çağrısında bulundu. Ölenlere rahmet, kalanlara acil şifalar dileyen Karadaği, Türkiye'nin güvenlik ve istikrarı için dua etti.

GÜRCİSTAN

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakan Giorgi Kvirikaşvili, Sultanahmet'teki terör saldırısını sert şekilde kınadı.

Margvelaşvili, Gürcistan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, terörü çağdaş dünyanın en büyük tehlikesi olarak nitelendirdi.

KOSOVA

Kosova Meclis Başkanı Veseli ve Sırbistan Başbakanı Vucic, Sultanahmet'te sivilleri hedef alan terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınladı.

Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a gönderdiği taziye mesajında, ölü ve yaraların olduğu terör saldırısı haberinin Kosova'da büyük üzüntüyle karşılandığını ifade ederek, bu zor dönemlerde Kosova'nın daima Türkiye'nin ve kurban yakınlarının yanında olacağını kaydetti.

RUSYA

Rusya, bugün İstanbul'da ve Bağdat'ta meydana gelen terör saldırılarında ölenler için başsağlığı açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamda ölenlerin yakınları için başsağlığı dilekleri aktarılırken, yaralılar için de acil şifa temennisi dile getirildi.

Açıklamada "Hiçbir haklı gerekçesi olmayan bu alçakça saldırılar, uluslararası terörün acımasızlığını ve insaniyetsizliğini yeniden göstermiştir, özellikle de bu korkunç eylemler yabancı vatandaşlar dahil barışçı sivilleri hedef aldığında..." denildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal