Dünyada İlk Defa İstanbul'da Yapılacak! Tarihi Belli Oldu

Dünyada ilk defa gerçekleştirilecek olan 3 katlı tünel kesitine sahip Büyük İstanbul Tüneli projesinin ihale çağrısına Aralık ayında çıkılması hesaplanıyor.

13.11.2018-10:50 - (Son Güncelleme: 13.11.2018-12:16)

Dünyada ilk defa gerçekleştirilecek olan a3 katlı tünel kesitine sahip Büyük İstanbul Tüneli projesinin ihale çağrısına Aralık ayında çıkılması hesaplanıyor. Asya ve Avrupa kıtalarının dünyada ilk defa yapılacak bir proje ile birbirine bağlanmasıyla İstanbul trafiği çok rahatlayacak.

Elde edilen bilgilere göre 2015 senesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna ilk defa duyurulan 3 katlı tünel projesinde kara yolu ve metro ağı ortak olarak kullanılacak. 3 katlı tünel tasarımıyla; hem Boğaz'ı iki defa geçmek yerine bir defa geçerek binlerce metre tünel yapım maliyetinden ve zamanından tasarruf sağlanacak, hem de ekonomik ve pratik çözüm elde edilecek.

GÜNDE 6,5 MİLYON İNSAN

15 Temmuz Şehitler Köprüsü aksının ihtiyacı olan metro tüneli ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu kara yolu tüneli birleştirilip, tek tünel ile ulaşım sağlanacak. Bu proje ile İstanbul dünya genelince model olabilecek bir metro sisteminin sahibi olacak. Günde 6,5 milyon insanın faydalanacağı toplam 10 istasyonda 9 farklı raylı sistem, ekspres metro ile birbirine bağlanacak. İstanbul'un üç havalimanı da raylı sistem ile birbirine bağlanacak. İstanbul'un en hareketli aksı olan İncirli- Topkapı-Okmeydanı-Mecidiyeköy- Altunizade-Söğütlüçeşme aksına raylı sistemle rahatlama olacak. Aralıkta ihale çağrısına çıkılması için hazırlanan projede ihalenin ise önümüzdeki senenin başlarında yapılması planlanıyor. Raylı kesim hat uzunluğu 30,2 km, karayolu kesimi 16 km olacak proje ile İstanbul trafiği önemli ölçüde rahatlayacak.

DÜNYADA İLK DEFA 1 ŞEHİR, 2 KITA, 3 TÜNEL

Yap-İşlet-Devret modeli ile ihalesi planlanan söz konusu iş için etüt proje çalışmaları 29 Mayıs 2017 tarihinde başladı. Etüt projesi 7 Aralık'ta teslim edilecek. İstanbul Boğazı'nda Jeofizik Etüt ve Batimetrik Harita Alımı ile belirlenen noktalarda derin deniz sondajları da bitti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal