Düğün ve Taziyeler Coronavirüs Vakalarını Artırdı

Ülkemizde coronavirüs vaka sayılarında düşüş gözlemlenirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde durum ciddiyetini koruyor. Özellikle düğünler ve kurulan taziye çadırları vaka sayılarının artmasında etkili oldu.

03.06.2020-10:28 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-10:14) Düğün ve Taziyeler Coronavirüs Vakalarını Artırdı

Son haftalarda açıklanan günlük coronavirüs verilerinde düşüş gözlemlenirken, sıkı tedbirler devam ediyor. Özellikle düğün, nişan, mevlit ve taziyelerin bir müddet daha yapılamaması gerektiği vurgulandı. Fakat bu yasaklara; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Şırnak, Batman, Elazığ gibi kentlerde uyulamadı.

Son olarak, Diyarbakır'da, bir mevlit yemeğine katılan coronavirüs hastası, mevlitte bulunan 37 kişiye virüs bulaştırdı. 

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, yeni normalleşmenin eski normalleşmeyle karıştırıldığını vurguladı. Mayıs ve nisan aylarındaki güzel gidişata vurgu yapan Tekin, "Vaka sayıları giderek düşüyordu. Bu durumu aldığımız tedbirlere bağladık. Coronavirüsle mücadelede normalleşmenin konuşulmasıyla birlikte vaka sayılarında bir artış yaşanmaya başlandı. Halkımız, bu süreci eski normalleşme süreci gibi algılıyor. Maske kullanmayacağız, yakın mesafede temas sağlayacağız, toplu yemeklere gideceğiz gibi algılandı. Bunlara dikkat etmediğimizden dolayı vaka sayımız arttı." dedi.

"YENİ NORMALLEŞMENİN DE BELİRLİ STANDARTLARI VAR"

Normalleşmenin, yeni normalleşme olması gerektiğini aktaran Tekin, "Yeni normalleşmenin de belirli standartları var, maske, sosyal mesafe ve temizlik. Bunlara dikkat etmediğimiz sürece vaka sayıları artacak ve eskiden daha kötü olacaktır. Bundan dolayı halkımızdan isteğimiz, herkes maskesini taksın, sosyal mesafeyi korusun ve el hijyenine çok dikkat etsin. Bunlara dikkat edersek, elde ettiğimiz başarıyı koruruz. Yoksa eski günlerden daha kötüsünü yaşarız. Havaların ısınmasıyla insanlar rehavete kapıldı. Yeni normalleşmenin eski normalleşme olmadığını bilip, yeni kriterleri öğrenip, buna göre hareket etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"İKİNCİ DALGANIN OLUŞUP OLUŞMAYACAĞINI BİR İKİ HAFTADA GÖREBİLECEĞİZ"

Önümüzdeki 2 haftanın önemli olduğunu belirten Tekin, "İkinci dalganın oluşup oluşmayacağını, bir iki haftada görebileceğiz. Toplum olarak buna dikkat edersek, vaka sayımızdaki artış çok olmayacak. Ama biz maske, sosyal mesafe ve el hijyenine dikkat etmezsek vaka sayımız çok artabilir. Yeni normalleşme sürecinde tedbiri elden bırakmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal