Dışişleri Bakanlığı'ndan Macron'un İslamla İlgili Sözlerine Sert Tepki

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un "Fransa'da, cumhuriyetin ortağı olması için İslam'ın yapılandırılması gerekiyor" sözlerine tepki gösterdi.

05.10.2020-11:16 - (Son Güncelleme: 05.10.2020-10:51) Dışişleri Bakanlığı'ndan Macron'un İslamla İlgili Sözlerine Sert Tepki

Dışişleri Bakanlığı, Fransa'da Bakanlar Kurulu'na sunulacak "Ayrılıkçılıkla Mücadele" yasa tasarısı ve Macron'un İslam hakkında sözlerine sert tepki gösterdi. Macron'un 'ayrılıkçılıkla mücadele yasa tasarısıyla Fransa'da 'aydınlanmış bir İslam'ın oluşturulacağı' yönündeki açıklaması hatırlatılarak "Dinimizi 'aydınlatma' bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir." denildi.

"HİÇ KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR"

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "Anlamı 'barış' olan Yüce Dinimizi 'aydınlatma' bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir. Bu tasarıya temel teşkil eden zihniyetin Fransa'nın sorunlarına çözüm getirmekten ziyade, vahim sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyoruz. İslam dinini sözde 'aydınlatma' bahaneleriyle 'Avrupa İslamı', 'Fransa İslamı' gibi kavramlar ortaya atarak göçmen toplumları disiplin altına alabileceğini zannetmek insani ve hukuki mülahazaların aksi yönde hareket etmek anlamına gelmektedirifadeleri kullanıldı.

"İSLAM KARŞITLIĞINI KÖRÜKLÜYOR"

Herkesin inançlarını yaşarken alacağı din hizmetini ve dini anlayışı devletlerin yasa ile belirleme hakkının olmadığı belirtilen açıklamada, "Sosyolojik ve tarihi gerçeklerin yanlış okunmasından kaynaklanan bu zihniyetin, Avrupa ve Fransa'nın önemli sorunları olan ve giderek artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık, ayrımcılık ve İslam karşıtlığını daha da körüklemeye çalışması sadece kendi toplumlarını değil bütün insanlığı ortak bir kaygıya sevk etmektedir." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, dini ve ahlaki değerlere ilişkin toplumsal ihtiyaçların onurlu bir şekilde karşılanmasını teşvik edecek yapıcı söylemleri benimsemenin daha doğru ve faydalı olacağı vurgulandı. Ayrıca tasarıyla ilgili sürecin yakından takip edileceği, sakıncalarının tüm platformlarda gündeme getirileceği kaydedildi.

MACRON NE DEMİŞTİ?

Macron, iki gün önce düzenlediği basın toplantısında "Fransa'da, cumhuriyetin ortağı olması için İslam'ın yapılandırılması gerekiyor. İslam, dünyanın her yerinde kriz yaşıyor." şeklinde ifadeler kullanmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal