Dışişleri Bakanlığı'ndan Kanada'nın Kararına Sert Tepki

Dışişleri Bakanlığı, Kanada'nın bazı askeri ürünlerin Türkiye'ye ihracat izinlerinin askıya alması kararına tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, "Kanada'nın bazı askeri ürünlerin ülkemize ihraç iznini askıya alması çifte standarttır" ifadelerini kullandı.

06.10.2020-09:58 - (Son Güncelleme: 06.10.2020-09:38) Dışişleri Bakanlığı'ndan Kanada'nın Kararına Sert Tepki

Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalarda kullanıldığı iddiasıyla Türkiye'ye verilen ihracat izninin geçici olarak askıya alındığını açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı, Kanada'nın kararna tepki gösterdi. 

"ÇİFTE STANDARTLI YAKLAŞIMIN GÖSTERGESİ"

Bakanlığın, Kanada'nın Türkiye'ye silah satışını durdurmasına tepki gösterdiği açıklamada "Kanada'nın Azerbaycan'ın 30 senedir Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmak için verdiği haklı mücadeleyi gerekçe göstererek, bazı askeri ürünlerin ülkemize ihraç izinlerinin askıya alındığına ilişkin açıklaması bu ülkenin çifte standartlı yaklaşımının göstergesidir." ifadeleri kullanıldı.

"HERHANGİ BİR İZAHATI OLAMAZ"

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Kanada'nın, bu yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığı Yemen'deki krize askeri olarak müdahil olan ülkelere silah ihraç etmekte herhangi bir beis görmezken ve BM uzmanlarınca hazırlanan raporlarda dahi eleştiri konusu olan bu silah satışlarını bölgesel güvenliğe katkı olarak takdim ederken, bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatını engellemesinin herhangi bir izahatı olamaz."

"MÜTTEFİKLİK RUHUNA AYKIRI BİR TUTUM"

Kanada'nın özellikle Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığı dönemden beri müttefiklik ruhuna uymayacak şekilde askeri malzeme ihracat izinleri konusunda engeller çıkarttığı belirtilerek "İşbirliğinden uzak bir tutum sergilemektedir" denildi. 

Türkiye'nin kapsamlı bir ihracat kontrol rejimine sahip olduğu ve söz konusu rejimlerden kaynaklanan yükümlülüklerini de titizlikle uyguladığı vurgulanan açıklamada, "Kanada'dan beklentimiz, çifte standartlardan uzak bir politika izlemesi, ülkesindeki Türkiye karşıtı çevrelerin etkisi altında kalmadan ve dar siyasi çıkar hesaplarına hapsolmadan hareket etmesidir" ifadeleri kullanıldı.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal