Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis'in Faaliyet Haritasını Açıkladı!

Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Akdeniz'deki faaliyet haritası Dışişleri Bakanlığı tarafından harita olarak paylaşıldı.

11.08.2020-08:38 - (Son Güncelleme: 11.08.2020-08:46) Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis'in Faaliyet Haritasını Açıkladı!

Bakanlık tarafından Türkiye'nin, Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde, Oruç Reis gemisinin faaliyette olduğu alanlarresmedildi.

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, Oruç Reis'in çalışma alanlarının gösterildiği haritayı paylaştı.

Bölgede panik yaratan tarafın maksimalist talepleriyle Yunanistan olduğunu dile getiren Erciyes paylaşımında, Türkiye’nin hukuki tezlerini kısaca açıkladı.

Oruç Reis'in Türkiye'nin BM'ye aktardığı raporada Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları kapsamında sismik araştırma faaliyetine başladığını ifade eden Erciyes, bunun üzerine Oruç Reis'in faaliyet alanının kendisine ait olduğunu öne süren Yunanistan'ın, haddinden fazla tepki çektiğini ifade etti.



Büyükelçi Erciyes, ''Yunanistan ana karasına 580 kilometre uzaklıktaki Kastellorizo (Meis) adlı 10 kilometrekarelik Yunan adası nedeniyle Yunanistan, 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı talep ederek, Oruç Reis'i durdurmaya ve Doğu Akdeniz'i Türkiye'ye kapatmaya çalışmaktadır.'' ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın bu iddiasının uluslararası hukuğa uygun olmadığını dile getiren Erciyes, şu ifadeleri kullandı:

''Bu maksimalist iddia, uluslararası hukukla uyumlu değildir. Hakkaniyet ilkesine aykırıdır.

Ancak Yunanistan, Avrupa Birliği ve ABD'den bu iddiayı desteklemesini ve Türkiye'ye, meşru hidrokarbon faaliyetlerini durdurması için baskı yapmasını istiyor.

Bu kabul edilebilir ve makul değildir. Bu ülkeler bunun yerine Yunanistan'dan adaletsiz, haksız ve absürt iddialarına son vermesini istemelidir.

Bölgede gerilim yaratan Türkiye değil, bu tür maksimalist iddiaları nedeniyle Yunanistan'dır.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal