Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Acil İhtiyacımız Var Ancak ABD Engelliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Litvanya'da önemli açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, "Benim acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacım var fakat müttefikim olan ABD bana bunu satmıyor" dedi.

28.08.2018-12:09 - (Son Güncelleme: 28.08.2018-12:15)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Litvanya'da mevkidaşı ile yaptığı basın toplantısında kritik açıklamalar gerçekleştirdi. Çavuşoğlu,"Acil biçimde hava savunma sistemine gereksinimimiz var fakat müttefikimiz ABD bize vermiyor" dedi. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

"FETÖ TARAFINDAN ZEHİRLENEN GRUPLAR VAR"

İki devlet arasında diyaloğun olması lazım. Dışişleri Bakanı olarak ben de diplomasiden tarafım. Problemleri çözmek sayın Cumhurbaşkanımızın da görev ve talimatıyla çok da uğraş sarf ettik. Bu sebeple kongre üyelerinin de Türkiye'ye gelmesi önemli. Çünkü Amerika'da değişik kurumlar var, değişik pozisyonlar var, değişik düşünceler var, tam bir karmaşa hakim. Türkiye'nin önemini bilen kongre üyeleri de var. Tabi FETÖ tarafından zehirlenen, FETÖ'nün zehirlediği gruplar da var.

"LİTVANYA YÖNETİMİNE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"

FETÖ, Litvanya'da da özellikle Tatar halkını bölmeye uğraşıyor, bölmeye çalışıyor hatta bizim ilişkilerimizi de sekteye uğratmaya çalışıyor. Fakat biz buna müsade edemeyiz. Burada Tatar halkının nasıl Kırım'da Ukrayna'da beraberliği önemliyse burada da önemli. Biz bu hususta Litvanya idaresine her türlü desteği vermeye hazırız. Çünkü Tatarlar bizim akrabalarımız.

"SAVUNMA SİSTEMİNİ ABD'DEN ALMAK İSTEDİM, SATMAK İSTEMEDİ"

Sonuçta bu ilişkiler önemli fakat artık ilişkileri geliştirmek için tehdit dilini bir tarafa bırakmak gerek. Normalleştirmek için kabul edilemez koşullar da öne sürmemek gerek. Benim şu anda acil biçimde bu hava savunma sistemine ihtiyacım var. Ben bu hava savunma sistemini müttefiklerimden başta ABD olmak üzere almak istedim. Ancak bu devletler bize satamadı veya satmak istemedi. Benim de ihtiyacım var.

"ÜLKEMİ SAVUNACAK SİSTEMİ ALMAK ZORUNDAYIM"

Amerika patriotları bize satma garantisi veriyor mu? F-35'te dahi her gün tehditler, yok kongreden geçmez, yok şu olmaz bu olmaz, hep böyle koşullar. Fakat benim hava savunmamı korumam gerek. Herkeste füze var, bu füzelere karşı ben kendi ülkemi savunacak sistemi almak mecburiyetindeyim. Bu benim için bir tercih değil, bir mecburiyet.

"KOVBOY FİLMİ GİBİ 'BEN İSTEDİĞİMİ YAPARIM' DERSE, KARŞILIĞI OLUR"

F-35'in biz ortağıyız zaten. Bu çok taraflı bir projedir. "Ben istedim Türkiye çıkar" bu yaklaşım doğru değil, uluslararası hukuk var. Kovboy filmi gibi 'ben istediğimi yaparım' derse bunun bir yanıtı olur. Amerika'yla olan problemlerimizi karşılıklı konuşarak çözmek isteriz, tek taraflı dayatmayla olacak işler değil bunlar.

"RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ, ABD'YE ALTERNATİF DEĞİL"

Rusya ile ilişkilerimiz AB ile ilişkilere veya ABD'ye alternatif değil. Türkiye'nin dış politikası denge gözetmektedir.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal