Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan İstanbul'a Kritik Uyarı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'la alakalı korkutan bilgiye verdi. İstanbul'da 1.6 milyon yapı olduğunu söyleyen Ercan, "Muhtemel bir depremde İstanbul'da bina kalmaz" dedi.

09.02.2019-10:22 - (Son Güncelleme: 09.02.2019-10:13) Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan İstanbul'a Kritik Uyarı

İstanbul Kartal'da 8 katlı bina deprem dahi olmadan kendiliğinden yıkıldı. Bilim insanları "Muhtemel depremde İstanbul'da 1,1 milyon bina etkilenir" dedi.

Kartal'da son meydana gelen acı olay 'Kentteki binalar depreme dayanıklı mı?' sorusunu akıllara getirdi.

Sözcü'nün aktardığına göre Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'daki kaçak yapılara dikkatleri çekerek, "İstanbul'un yüzde 70'i kaçak halde. Kaçak yapıyla dolu. Şu anda şehirde yaklaşık 1 milyon 600 bin bina var. Bu da muhtemel bir depremde en az 1 milyon yüz bin binanın etkileneceği manasına gelir." dedi. Kaçak binaların imar barışına sokulmaması gerektiği hususunda uyarılar yapan Ercan, "Kaçak kente, imar barışı olmasın" diye konuştu.

Ercan şunları söyledi:

Beklenen İstanbul depremine gelince… Kuzey Anadolu kırığında sarsıntısız sürtünmeli yürümenin meydana gelmesi ile İstanbul ve Tekirdağ kırıklarında beklenen deprem büyüklüğü onda bir oranında düştü. Dörtte bir oranında da yıkıcılığı azaldı. Çıkan enerji olması gereken depremin onda biri derecesinde enerji boşalmış oldu.

"BİNA KALMAZ"

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise şöyle dedi:

İnsanlar içlerindeki büyük deprem korkusuna karşın, tam tersi bir noktada yürüyor. Tüm binanın dayanıklı sütunlarının kesilmesi ve düzenli denetim yapılmaması bir tarafa, kendisini taşıyamayan bir zemine 8-10 kat bina dikmişler. Beylikdüzü'nde de benzeri olaylar var. Kötü zeminlere taşıyamayacağı yükte binalar inşa edilyorlar. Belediyelerden böyle izin alabildikleri için rahat davranıyorlar. Zeminin taşıyamayacağı 15-30 katlı binalar yapıyorlar. Fakat kimse unutmasın ki tabiatın kanunu belediye meclisinin kanunundan çok daha baskın oluyor. Söylendiği gibi Marmara Denizi'nin civarında büyük bir deprem olursa İstanbul'da bina kalmaz.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal