Dedektör Köpekler Havalimanlarında Parayı da Koklayacak

Havalimanlarında ilk kez nakit dedektör köpekleri çalışmaya başladı. Yanında belli bir oranın üzerinde para taşıyan yolcular özel eğitimli nakit dedektör köpekleri tarafından yakayı ele veriyor.

28.01.2019-16:27 - (Son Güncelleme: 28.01.2019-16:13) Dedektör Köpekler Havalimanlarında Parayı da Koklayacak

Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza ekipleri kaçakçılara fırsat vermiyor. Yurt çapında pek fazla yerde 2018 yılında gerçekleştirilen inceleme ve operasyonlar neticesinde 5 bin 664 kaçakçılık olayını prtaya çıkardı.

Uyuşturucudan akaryakıta, kaçak sigaradan elektronik eşyaya pek fazla sektörde yapılan kaçakçılık faaliyetlerinin piyasa değeri ise 3 milyar lira şeklşinde belirtildi.

Elde edilen bilgilere göre; kaçakçılık faaliyetlerinin takibi ve tespiti için insan kaynakları alt yapısında büyük gelişmeler oldu. Teknolojik tarafta ise havalimanlarında şüpheli valizler tomografi cihazıyla kontrol edilip, kuryelerin midesinde götürmeye çalıştığı uyuşturucular ise yutucu tespit sistemi ile anlaşılırken, gümrüklerde araç, konteyner, bagaj ve kargo tarama sistemleri denetimlerde insan müdahalesini çok aza indirdi.

UYUŞTURUCU VE SİGARA OLDUKÇA FAZLA

Yapılan araştırmalarda 2018 yılında  48 ton uyuşturucu madde, 15,7 milyon paket kaçak sigara ve 11 ton akaryakıt ile beraber 134 milyon liralık elektronik eşya, 148 milyon liralık gıda maddesi ve 162 milyon lira değerinde makine ve aksamı yakalandı.

Kaçakçılık çalışmalarını engellemek için yalnızca nitelikli çalışan ve teknolojik alt yapı da kullanılmadı. Aldıkları eğitim ve koku duyuları ile neredeyse açık vermeden görev yapan dedektör köpekler de kaçakçılara fırsat vermedi.

HAVALİMANLARINDA BİR İLK GERÇEKLEŞİYOR: PARA DEDEKTÖRÜ KÖPEKLER

Yalnızca uyuşturucu, akaryakıt, elektronik eşya değil ülkeye getirmeye veya çıkarılmaya çalışılan kayıt dışı paralara ilişkinn de sıkı denetimler oldu. Söz konusu durum ile ilgili bir ilk gerçekleşti.

Havalimanlarında ilk kez nakit dedektör köpekleri çalışmaya başladı. Yanında belli bir oranın üzerinde para taşıyan yolcular özel eğitimli nakit dedektör köpekleri tarafından ifşa oluyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal