Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Öne Çıkan 5 Madde

Türkiye 9 Temmuz'dan itibaren yeni bir sisteme geçecek. Bizde sizler için bu yeni sistemde öne çıkan 5 konuyu derledik.

06.07.2018-10:51 - (Son Güncelleme: 06.07.2018-09:43) Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Öne Çıkan 5 Madde

8 Temmuz'da TBMM'nin açılışı ve yemin töreni, 9 Temmuz'da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni Bakanlar Kurulu açıklaması yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen hayata geçecek. İşte sisteme dair bilinmeyenler:

*Yürütme yetkilerinin hepsi Cumhurbaşkanı'nda: Yeni sistemle beraber Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu kalkarken, yürütmeye dair tüm görevler Cumhurbaşkanı'nda bir araya gelecek. Buradaki tek istisna Bakanlar Kurulu'nun TBMM'ye kanun tasarısı verme görevi, Cumhurbaşkanı tarafından yapılamayacak. Cumhurbaşkanı sadece bütçe düzenleyerek Meclis'in onayına verebilecek.

*Cumhurbaşkanı'na yetki kanunu olmadan kararname çıkarması yetkisi: Yeni sistemde Cumhurbaşkanı'na tanınan bu yetki, sisteme dönük en fazla tartışılan madde olarak öne çıkıyor. Parlamenter sistemde yetki kanununa dayanarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kararnameler, yeni sistemde yetki koşulu olmadan Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılabilecek. Anayasa yada diğer kanunların kısıtlama getirmediği her hususta Cumhurbaşkanı kararnamesi geçerli olacak.

*Cumhurbaşkanı'na OHAL yetkisi: Yeni sisteme dönük en fazla itiraz, Cumhurbaşkanı'na tanınan OHAL yetkisi. Cumhurbaşkanı lazım gördüğü durumda Olağanüstü Hâl ilan edebilir. Yetki bununla kısıtlı olmayıp olağanüstü hal günlerinde anayasada tahmin edilen çekirdek haklar dışında, diğer tüm hakların kararnameyle yapılabilmesini içeriyor.

*Cumhurbaşkanı'nın hukuki ve cezai sorumluluğu var: Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı'nın siyasal sorumluluğu mevcut değildi. Bu sebeple makamı ile alakalı herhangi bir cezai sorumluluğu yoktu. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın hukuki ve cezai sorumluluğu varken, aldığı kararlar yargı denetiminden bağışık bulunmayacak.

*Üçlü kararname yok, Cumhurbaşkanı atamaları var: Parlamenter sistemde üçlü kararname ile ataması yapılan bürokratlar, yeni sistemle beraber Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. İşte o bürokratlardan bazılar: Valiler, Büyükelçiler, Daimi Temsilciler, Daimi Delegeler, Diyanet İşleri Başkanı ve Yüksek Din Kurulu Üyeleri, Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, Genelkurmay Başkanı, TRT Genel Müdürü, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Düzenleyici ve Denetleyici Üst Kurulların başkan ve üyeleri (RTÜK hariç), TCMB Başkanı

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal