Cumhurbaşkanı'ndan İstanbul Sözleşmesi İptal Edilsin Emri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk aile yapısına ve ahlaki değerlere uygun olmadığı sebebiyle uzun zamandır süren tartışmaları sonlandırdı.

15.07.2020-12:30 - (Son Güncelleme: 15.07.2020-12:05) Cumhurbaşkanı'ndan İstanbul Sözleşmesi İptal Edilsin Emri

AK Parti’nin geçtiğimiz gece yapılan MYK toplantısında 4 saat süren İstanbul Sözleşmesi değerlendirildi. Öğrenilen bilgilere göre AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, görüşmede İstanbul Sözleşmesi ile alakalı detaylı bir sunum yaptı. Bu sunumun ardından, konuşan üyelerin büyük kısmı da sözleşmeden çekilme doğrultusunda fikir bildirdi. MYK mensuplarının çoğunluğu sözleşmedeki bir takım ifadelerin ve maddelerin Türk aile yapısına ve ahlaki değerlerine uygun olmadığını söyledi. Toplantıya katılım sağlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise sözleşmeden çıkılması doğrultusunda fikir bildirdi.

DİĞER ÜLKELER ÖRNEK VERİLDİ

İçlerinde Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un da yer aldığı bir takım kişiler de toplantıda sözleşmeden çıkmanın yanlış olduğunu öne sürdü. MYK mensuplarının bazıları ise orta yol olarak sözleşmeden çıkmaktansa, ‘niyet beyanı’ ile hangi maddelerin uygulanmayacağının düzenlenmesini talep etti. Dört saat devam eden tartışmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan sözleşme ile alakalı düzenlenen detaylı bir raporu MYK mensuplarına anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi’nin bir takım ülkeler tarafından da yürütülmesinden de vazgeçildiğini, bir takım ülkelerin yüksek mahkemelerinin sözleşmeyi iptal ettiğini anımsattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözleşmenin düzenlenmesi, imzalanması, neler barındırdığıyla ilgili rapordan alıntılamalar yaptı, aynı zamanda sözleşmeden geri çekilen Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan’dan örnekler verdi. Bu ülkelerin çekilme sebeplerinin sözleşmedeki eşcinselliği teşvik eden ifadeler yer aldığı bilgisini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu raporla alakalı açıklamasından sonra Türkiye’nin de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiğini söyledi.

ÇEKİLMENİN TEKNİK AYRINTILARI

Toplantıda, Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu da uluslararası bir sözleşmeden çekilmenin nasıl olacağıyla ilgili teknik ayrıntıları anlattı. Bu verilere göre, uygulama olarak Cumhurbaşkanı’nın başka bir işleme gerek kalmaksızın sözleşmeden çekilme yetkisinin olduğu kaydedildi. Çavuşoğlu 'Sözleşme’ye ilişkin hükümlerin Bakanlar Kurulu tarafından yürütüleceği belirtiliyor. Bugün Bakanlar Kurulunun yetkisi Cumhurbaşkanı’na geçtiği için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sözleşmeden çekilmek mümkün olabilir. Ama niyet beyanı diye bir yöntem de var. Türkiye, ilgili kurumlara mektup yazarak bu niyeti beyanını bildirebilir. Sözleşme’den çekilmeden, hangi konulara katılmadığını beyan edebilir' diye konuştu.

KAZANIMLAR GERİYE GİTMEMELİ

MYK’da sözleşmeden çıkılması, Türkiye’nin bu sözleşmeye dayanarak kanunlarda kadınların hakları ile kazanımlarında problem olmaması için gereken düzenlemeleri yapılması fikri de belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal