Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Rumlara Sert Çıktı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lefkoşa Fazıl Küçük Bulvarı'nda gerçekleştirilen törende yaptığı açıklamalarda, 'Bölgede Türkiye'nin bulunmadığı her türlü girişim başarısızlığa mahkumdur' dedi.

15.11.2018-17:35 - (Son Güncelleme: 15.11.2018-17:14) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Rumlara Sert Çıktı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lefkoşa Fazıl Küçük Bulvarı'nda gerçekleştirilen törende yaptığı açıklamalarda, 'Bölgede Türkiye'nin bulunmadığı her türlü girişim başarısızlığa mahkumdur. Kıbrıs, bizim milli davamızdır. Kıbrıs Türk'ünün her zaman yanında durduk, durmaya da devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşunun 35. yıl dönümü sebebi ile KKTC'de bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lefkoşa Fazıl Küçük Bulvarı'nda gerçekleşen törende yaptığı açıklamalarda, kuruluş yıl dönümü dolayısı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına Ada'da bulunmaktan ve bu bayram coşkusunu paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Kıbrıs konusunun Rumların Kıbrıs Türklerini 1960 yılında kurulan ortaklık devletinden dışlayarak devleti gasp etmeye çalıştıkları 1963 yılından şimdiye kadar, uluslararası toplumun gündeminde olduğunu anımsatan Oktay, konuşmasına şöyle devam etti:

'Yarım asrı geçen bu süreçte Kıbrıs Türk halkı başından itibaren çözümden ve uzlaşıdan yana olmuş, iyi niyetle ve kararlılıkla müzakere sürecine sahip çıkarak Rumların bozduğu ortaklığı yeniden tesis edebilmek için her zaman yapıcı bir yaklaşım göstermiştir. Bugün Ada'nın halen çözüme ulaşmamış olmasının sebebi, ne yazık ki çözümsüzlüğü şiar edinen Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumudur. Kıbrıs konferansı 2017 Temmuz ayında Rum tarafının bu tutumu sebebi ile başarısızlıkla neticelenmiştir. Rumlar o tarihten bu yana Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik temelinde ortaklık kurma ve siyasi gücü paylaşma niyetlerinin bulunmadığını açıkça gözler önüne çıkarmıştır. Kurduğunuz devlet, Ada'nın kurucu ve eşit iki parçasından biridir. Kıbrıs Rum tarafının bu gerçeği sulandırma yönündeki çabalarına şimdiye kadar izin verilmemiştir, bundan sonra da verilmeyecektir'

Fuat Oktay, hedeflerinin Kıbrıs Türkü'nün siyasi eşitliğinin sağlanması ve Ada'daki meşru haklarının, güvenliğinin ve refahının garanti altına alınması olduğunu açıkladı.

Kıbrıs Türk halkının hak ettiği refah seviyesine ulaşmasının kısıtlanmasına ve mevcut statükonun sürdürülmesine müsaade etmeyeceklerini ifade eden Oktay, şu şekilde konuştu:

'Kıbrıs Türk halkının dünyayla bütünleşmesi önündeki kııstlamaların kaldırılması uluslararası toplum için de hem siyasi hem ahlaki bir yükümlülüktür. Tüm sıkıntılara rağmen, Türk tarafının çözüme ilişkin siyasi iradesi her zamankinden daha güçlüdür. Fakat, BM Genel Sekreteri'nin İyi Niyet Misyonu Raporu'nda da işaret ettiği üzere, gelinen aşamada artık yeni fikirlere ve önerilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu minvalde, ucu açık müzakere süreçlerinin, Ada'daki mevcut gerçekleri göz ardı eden yaklaşımların bir tarafa bırakılması gerekiyor. Anavatan ve garantör Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çözüm için her zaman olduğu gibi omuz omuza beraber yürümeye devam edeceklerdir'

'RUM TARAFININ KIBRIS TÜRKÜ'NÜ YOK SAYAN GİRİŞİMLERİNE GÖZ YUMMAYACAĞIZ'

'Ada'nın tek sahibi olduğunu düşünen Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türkü'nü yok sayan girişimlerine göz yummayacağımızı, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve menfaatlerini her zaman, her koşulda ve her şekilde korumaya devam edeceğimizi buradan bir defa daha belirtmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, bölgede Türkiye'nin bulunmadığı her türlü girişim başarısızlığa mahkümdur. Kıbrıs, bizim milli davamızdır. Kıbrıs Türk'ünün her zaman yanında durduk, durmaya da devam edeceğiz. KKTC'nin gelecek tasavvuru için de uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli mücadeleyi dün olduğu gibi bugün de vereceğiz.'

Oktay, Türkiye olarak yalnızca KKTC konusunda değil, uluslararası toplumu ilgilendiren tüm meselelerde, iyi niyetle ve yapıcı katkılar sağlayarak, ortak anlayış ve ortak akla dayanan çözümlerden yana olduklarını belirtti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal